Forskere vil fjerne rumskrald med laser fra Jorden

Det lyder som en science fiction-film, men den er god nok. Et hold af australske rumforskere arbejder i øjeblikket på et projekt, der ved hjælp af lasere fra Jorden skal reducere den voksende mængde skrald, der truer rummets satellitter.

Projektet kan blive en realitet indenfor de næste 10 år, siger Matthew Colless, der er leder af Research School of Astronomy and Astrophysics ved Australian National University.

- Der er så meget rumskrald deroppe. Vi er muligvis kun et par årtier fra en katastrofal kaskade af kollisioner, siger han.

Frygten er, at satellitterne bliver ramt og ødelagt af den voksende mængde skrald.

Forskere mener, at der er over 300.000 stykker skrald i rummet. Det er alt fra små skruer og bolte til store raketdele, der hovedsageligt befinder sig i lav bane om Jorden og bevæger sig med en enorm hastighed.

Australien har en aftale med det amerikanske rumagentur, Nasa, om at opspore og kortlægge skraldets position med et teleskop, der er udstyret med en infrarød laser fra Mount Stromlo Observatoriet, der ligger ved Canberra i Australien.

Ved hjælp af 20 millioner dollar fra den australske regering og 40 millioner dollar fra private investorer vil et forskerhold udvikle bedre lasere, der kan opsnappe mindre stykker skrald.

Forskernes mål er at forstærke laserne, så de kan oplyse og "zappe" skraldet, der så vil brænde op på vej gennem atmosfæren.

- Der er ingen risiko for at misse og ramme en fungerende satellit.

- Vi kan ramme dem præcist. Vi rammer faktisk ikke ved siden af, lyder det fra Matthew Colless.

Han regner med, at der på sigt vil være behov for et globalt netværk at stationer, men i øjeblikket fokuseres der på forskning.

Både universiteter, rumfartsorganisationer og virksomheder står bag forskningscentret.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip