Forskernes dom: Så sund er makrel på dåse i forhold til den friske vare

En favorit på de danske frokostborde er dåsemakrel, da vi gerne sætter tænderne i den hurtigsvømmende fisk i tomat.

Nu har en gruppe norske forskere set nærmere på dåsefisken, da de ønskede at finde ud af, hvorvidt dåsevarianten er lige så sund som de makreller, der lige er blevet trukket på af havet.

Makrel er et sæsonbestemt produkt, der bliver fisket i store mængder, og derfor bliver størstedelen af fangsterne frosset ned, inden den glatte fisk med den strømlinjet krop ender på dåse på en fabrik.

Til Norskning.no forklarer Revilija Mozuraityte fra instituttet for fiskeri og akvakultur ved organisationen SINTEF, at forskerne forventede at finde frem til flere punkter, hvor dåsevarianter ville få baghjul af den friske slags.

- Vi forventede, at kvaliteten af fisken ville være noget dårligere som følge af selve processen med konservering, siger Revilija Mozuraityte.

Læs også: Svenske forskere: Chokolade mindsker risikoen for hjerteproblemer

Forskerene analyserede både kvaliteten af fedtsyrerne og indholdet af D-vitamin og protein. De så også nærmere på fordelingen af stoffet histamin, der kan forårsage forgiftning, hvis vi spiser fisk, der er for gamle.

Deres konklusioner er godt nyt for dem, der godt kan lide tømme en dåse makrel på et par skiver rugbrød.

Nordmændene kunne ikke afsløre væsentlige forskellige på kvaliteten af dåse- og frisk makrel, da processen med konservering ikke påvirker 'sundheden' hos de makreller, der endte i de lufttomme dåser i supermarkederne.

Spørgsmålet omkring dåsemakrellens sundhed står og falder altså med, hvor meget mayonnaise, du bruger.

Her på Dagens.dk anbefaler vi mellem fem til otte centimeter af den hvide gudespise på din makrelmad.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

Dagens Gossip