Forskning i sundhed og fødevarer får 200 millioner kroner

Forskningsmiljøer, der arbejder med sundhed og fødevarer, får mandag tilført en forskningsbevilling på knap 200 millioner kroner af Det Strategiske Forskningsråd.

De projekter, der får støtte, spænder fra at forske i mad, der mætter hurtigere og til en nemmere metode til at screene for tarmkræft.

- Både kvalitet og relevans er helt i top i år, siger direktør Lars Hinrichsen i en pressemeddelelse. Han er samtidig formand for programkomiteen for sundhed, fødevarer og velfærd.

13 danske forskningsprojekter får tilført de knap 200 millioner kroner, hvilket svarer til under 10 procent af de godt to milliarder, som der var søgt om i år.

Forskningsrådet har måttet afslå langt flere ansøgninger, end det har haft penge til at efterkomme. Hele 116 har ansøgt de to programkomitéer, der har stået for uddelingen af de offentlige forskningskroner.

Lars Hinrichsen fremhæver, at alle bevillinger har en stærk international involvering og næsten alle meget stærke samarbejder med virksomheder i ind- og udland.

Ni projekter, der arbejder med sundhed, fødevarer og velfærd, har modtaget 147 millioner kroner. Fire projekter, der arbejder med individ, sygdom og samfund, har fået tildelt 47,5 millioner kroner.

At man ikke har haft flere penge at bevilge, beklager direktør Kim Krogsgaard, der er tiltrædende formand i programkomiteen for individ, sygdom og sundhed.

- Det har været en meget svær udvælgelsesproces, fordi vi har siddet med så mange ansøgninger, men vi er til gengæld meget glade for at kunne støtte to meget spændende projekter, som på hver deres måde har vidtrækkende perspektiver, siger han.

Det Strategiske Forskningsråd arbejder for, at forskning indrettes, så den imødekommer de udfordringer, som det danske samfund står overfor.

/ritzau/

Dagens Gossip