Forskning: Kinas CO2-udledning vil toppe før tid

Kinas selverklærede klimamål er, at landets udledning af drivhusgasser topper i senest 2030.

Men nu peger et studie på, at det formentlig allerede vil komme til at ske fem år tidligere - i 2025.

Studiet er udarbejdet af to forskningsinstitutter på London School of Economics og tolkes som godt nyt for håbet om at stoppe de globale klimaforandringer. I denne uge er embedsmænd samlet i den tyske by Bonn for at forme en global klimapagt, der skal færdigforhandles på et klimatopmøde senere i år i Paris.

Hvis den nuværende tendens fortsætter, vil Kina, der er verdens største udleder af CO2, i 2025 udlede mellem 12,5 og 15 milliarder ton såkaldte CO2-ækvivalenter, hvorefter udledningen vil begynde at falde, hedder det i studiet.

- Resultaterne peger på, at det er mere og mere sandsynligt, at verden vil undgå en global opvarmning på mere end to grader celsius i forhold til før-industrielt niveau, skriver forskerne i en meddelelse.

De to graders opvarmning henviser til den øvre grænse i FN's mål om at bremse klimaforandringer.

- Vi konkluderer, at Kinas drivhusgasudledning sandsynligvis ikke vil toppe så sent som i 2030, som er den øvre grænse, som præsident Xi Jinping satte i november 2014, men at den meget mere sandsynligt vil toppe i 2025. Det kunne toppe endnu tidligere end det, hedder det i studiet.

I studiet fremgår det, at Kinas forbrug af kul faldt i 2014 og i det første kvartal af 2015 efter årevis med stigende forbrug, der har ført til voldsom luftforurening i kinesiske byer og massiv udledning af drivhusgasser.

De kommende år ventes det, at kulforbruget stagnerer, mens brugen af naturgas vil vokse.

Kina alene står i dag for omkring en fjerdedel af den globale udledning af CO2.

I 2014 steg den globale CO2-udledning ikke for første gang i 40 år trods økonomisk vækst. Netop det faldende kulforbrug i Kina var den primære årsag.

FN's klimatopmøde i Paris, COP21, begynder 30. november og løber til 11. december.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip