Forskningskroner svækker ideer og konkurrence

Regeringens forskningsaftale med Enhedslisten og Liberal Alliance har et helt forkert fokus, lyder kritikken fra Dansk Industri.

Med aftalen bliver der næste år delt 770 millioner kroner ud fra den særlige forskningsreserve, men fordelingen af millionerne "virker en smule virkelighedsfjern", mener DI's forskningspolitiske chef, Charlotte Rønhof.

- Det har hele tiden været en politisk prioritering, at de mange forskningspenge, vi bruger her i landet, skal understøtte væksten, men det gør man ikke på den her måde, siger hun.

Der er først og fremmest afsat for mange penge fra reserven til den frie forskning på universiteterne og for få penge til Højteknologifonden og anden virksomhedsrettet forskning, mener Dansk Industri.

Dansk Industri frygter, at den mindre bevilling til Højteknologifonden vil bremse nye innovationstiltag og skade danske virksomheders konkurrenceevne.

- Der er ingen tvivl om, at det svækker vores konkurrenceevne. Når ny forskning bliver omsat til innovation i virksomhederne, så får vi konkurrencefordele. Men det kræver jo at man investerer flere penge tættere på det, som virksomhederne har behov for, siger Charlotte Rønhof.

Som en del af aftalen er der godt nok afsat 45 millioner kroner ekstra til Højteknologifonden, men det er ikke nok til at opveje en planlagt besparelse på 240 millioner kroner.

- Der er masser af fri forskning allerede - vi taler milliarder af kroner - og det er også i det lys, at det er beskæmmende, at man vælger at spare på den i forvejen ikke ret store pose penge, vi bruger på innovationsrettede tiltag og mere markedsorienteret forskning, siger Charlotte Rønhof.

Dagens Gossip