Forslag: Megabutikker vil øge produktivitet

Planloven skal ændres, så det bliver muligt at bygge større butikker - og større butikscentre - end i dag.

Det foreslår produktionskommissionen i dag i sin anden rapport "Konkurrence, internationalisering og regulering".

- Planloven koster formentlig forbrugerne et par milliarder kroner om året på grund af høje fødevarepriser. Derfor anbefaler vi en væsentlig forhøjelse af grænserne for, hvor store butikker må være og lempeligere bestemmelser af, hvor de må placeres, siger formand for kommissionen Peter Birch Sørensen.

Ifølge produktivitetskommissionen er dagligvarebranchen én af de brancher herhjemme med den laveste produktivitetsudvikling siden 1990'erne. Det kæder kommissionen sammen med den stramning af planloven, der var i 1997.

Konkurrencen er simpelthen for svag i detailhandlen. Derfor ønsker kommissionen udover større butikker også flere udenlandske konkurrenter i det danske dagligevare-branche.

- Det kunne være, at flere kommuner i forbindelse med en lempelse af planloven gik sammen og udbød et antal områder i landet, hvor man tillod større butikker. På den måde kunne udenlandske aktører etablere sig flere steder i landet på samme tid, siger Peter Birch Sørensen.

Den nuværende planlov sætter et loft for kæmpesupermarkeder på 3500 kvadratmeter. Peter Birch Sørensen medgiver, at en ændring af planloven kan betyde, at der bliver flere større indkøbscentre uden for bycentret - og mindre liv i byens brolagte gader.

- Hvis man betragter det som en ulempe, må man veje det op imod den produktivitets-gevinst, der er, siger Peter Birch Sørensen.

Socialdemokraterne og De Konservative har tidligere afvist at tillade nye kæmpesupermarkeder, fordi partierne frygter butiksdød i de mindre bysamfund. Venstre er derimod positiv.

Dagens Gossip