Forstå det nye Eurovision-pointsystem

Når Eurovision Song Contest i aften løber af stablen i Globen i Stockholm, bliver det med en stor ændring i måden, der gives point på.

Siden 1975 har fagjuryens og seernes stemmer sammenlagt dannet baggrund for pointgivningen. Hvert land har givet point til ti lande. Favoritten har fået 12 point, den næstbedste 10, mens de øvrige lande har fået point fra 8 og ned til 1.

I år deles juryens og seernes point op, så der er flere point at spille om, og pointgivningen deles også op i to afdelinger.

Sådan kommer det til at foregå:

* Først fordeles juryens point.

* Når der i år ringes rundt til deltagerlandene, og en repræsentant for landet for åben skærm afgiver pointene fra 1 til 8 samt 10 og 12, så er det udelukkende fagjuryens point, der afgives. Det er Ulla Essendrop, der afgiver danskernes point.

* Når juryens point er fordelt, kommer turen til de europæiske seeres point.

* Seernes stemmer omregnes også til point fra 1 til 8 samt 10 og 12, og pointene fra alle landene lægges sammen.

* Hvis Sverige for eksempel har fået maksimum seerpoint fra alle 41 stemmeberrettigede lande (Der er 42 deltagende lande, men de må ikke stemme på sig selv), vil de således få lagt 492 (41x12) til de point, de har fået af fagjuryerne.

* Når alle seernes point er lagt sammen, så bliver de samlet annonceret, og den sang, der har modtaget flest, bliver annonceret til sidst.

Grunden til det nye pointsystem er, at man ønsker at beholde spændingen til det sidste, og man ikke kommer i en situation, hvor det er afgjort, hvem der vinder, længe inden showet er forbi.

Kilder: Eurovision

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip