Forstår du beskeden fra lægen?

Mange forstår ikke, hvad der står på den lange, omstændelige seddel fra medicinalfirmaet inde i pilleæsken, eller hvad lægen forklarer på sygehuset.

Men fatter man ikke, hvad sundhedsvæsnet siger, så bliver det rigtigt svært selv at klare al den behandling i eget hjem, som sundhedssystemet i stigende grad indrettes på.

Det gælder ikke mindst for de mange kronisk syge. De skal i høj grad styre deres egen behandling, hvis ikke sundhedsvæsnet skal kollapse.

Omkring 1,8 millioner danskere lider af mindst én kronisk sygdom. De lægger beslag på 80 procent af sundhedsudgifterne.

- Skal vi flytte mere af behandlingen af de kronisk syge ud i hjemmene, er det afgørende for deres helbred, at de forstår de informationer, de får, siger lektor i sundhedsfremme og forebyggelse, Helle Terkildsen Maindal fra Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

Hun er forskningsleder på en ny undersøgelse. Den skal nu afsløre, hvor meget befolkningen fatter af oplysninger om medicin, af indkaldelser til folkeundersøgelser og andre vigtige budskaber fra sundhedsvæsenet.

For nylig viste en stor undersøgelse fra Storbritannien, at 43 procent af befolkningen mellem 16 og 65 år ikke er i stand til at læse almindelig sundhedsinformation.

- Undersøgelser fra udlandet illustrerer, at den måde sundhedsvæsenet formidler sin information på måske er for kompliceret. Holder det stik, så har vi en stor udfordring, ikke mindst i forhold til sårbare grupper, siger Helle Terkildsen Maindal.

Forskerne vil både se på patienternes forståelse af pillepakker og af det brev, der indkalder til undersøgelse eller screeninger. Men også den måde, der bliver talt med patienten i lægepraksis, på hospitalet og mellem kommune og borger.

/ritzau/

Dagens Gossip