Forsvarer: Agent-aktioner er betænkelige

Skrevet af admin

09/01/2014

Dagens topnyheder

Selv om en forbrydelse oprindeligt ulovligt er blevet iværksat af myndighederne, kan hjælpere, der deltager i lovovertrædelsen, straffes i fuldt omfang.

Det er slået fast med Højesterets dom torsdag i sagen om en svenskers transport af militære våben til København.

Forud for leverancen af en panserværnsraket og et AK 47-gevær var der foregået et hemmeligt spil i kulissen.

En agent for de amerikanske myndigheder havde overtalt svenskerens bekendte til at levere våben som betaling for kokain fra Sydamerika.

Denne mand henvendte sig derefter til den nu dømte og bad ham om at rejse til København med en sportstaske, som indeholdt de to våben.

Kureren kan sagtens dømmes, fastslår Højesteret i dommen. Han blev ikke selv overtalt af den amerikanske agent. Og han ville også have begået forbrydelsen uanset hvad, mener dommerne.

Den dømtes forsvarer, advokat Gunnar Homann, har i Højesteret advaret dommerne om det betænkelige ved, at statsmagten iværksætter agentaktioner, selv om man ved, at den mistænkte vil involvere andre personer.

- Efter Højesterets dom er det en slags gratis gevinst for myndighederne. Hjælpere straffes i fuldt omfang, fordi de ikke selv har været udsat for den ulovlige provokation, siger Gunnar Homann.

Derimod ville hovedmanden, der altså direkte er blevet lokket til at begå forbrydelsen, ved en dansk domstol enten blive frifundet eller få en nedsat straf.

- Jeg mener fortsat, at det er meget betænkeligt, for hvad kan det ikke føre til, spørger han.

Advokaten havde ønsket en markering fra Højesterets side om, at myndighederne skal være påpasselige. Men den har han altså ikke fået.

Rigsadvokat Ole Hasselgaard oplyser, at sagen ikke giver anledning til mere principielle overvejelser.

- Men dansk politi og anklagemyndighed vil selvfølgelig altid løbende vurdere de juridiske grænser for internationalt samarbejde, udtaler han.

PET har i våbensagen samarbejdet med det amerikanske narkopoliti DEA. Den amerikanske brug af agenten er formentlig ulovlig efter danske regler, vurderer rigsadvokaten. En tidligere landsdommer, Jørgen Jochimsen, har før kritiseret PET:

- Jeg mener, at danske myndigheder ikke bør medvirke til en agentaktion, som er ulovlig efter danske regler, har han sagt til Ritzau.

Dette udsagn ønsker rigsadvokaten ikke at kommentere.

/ritzau/