Forsvarer beder Højesteret fastsætte straf for drab på børn

Skrevet af admin

04/07/2016

Dagens topnyheder

Højesteret bør tage stilling til, hvilken straf drab på børn bør udløse.

Det mener forsvarer Jan Schneider, der vil søge om tilladelse til at få dommen over en far, der dræbte sine to døtre, for landets øverste juridiske instans.

- Det er desværre sager, der dukker op med jævne mellemrum, siger forsvareren.

Vestre Landsret har mandag idømt Peter-Thue Rudgaard livsvarigt fængsel. Ifølge Jan Schneider har drab på børn tidligere givet 14 og 16 års fængsel. Derfor mener han, at Højesteret skal afgøre, hvad straffen skal være.

- Det er svært at diskutere, hvad der er en fair straf i sager som denne. Man kan jo ikke gøre børns liv op i fængselsstraf. Men man kan sige, at det er fair at få samme straf, som man har fået i andre sager, siger forsvareren.

Drabene fandt sted i 2011 på en rasteplads i Potsdam ved Berlin. Faren gav de to døtre sovemedicin, inden han hældte benzin ud over bilen. Han satte sig ind på forsædet og tændte en lighter.

Planen havde været at begå selvmord. Men da ilden brød ud, flygtede faren instinktivt. Han blev ved en tysk domstol idømt livstid.

Da den nu 45-årige far skal afsone i Danmark, havde han bedt om at få nedsat sin straf i forbindelse med udmålingen af den tyske straf i dansk kontekst. Han håbede på 14 års fængsel.

Det afviste byretten i Aalborg, og nu har Vestre Landsret erklæret sig enig i den afgørelse.

Normalt afsoner man 14 til 16 år af en livstidsdom. Men da man som udgangspunkt bliver løsladt, når man har afsonet to tredjedele af straffen, sidder man normalt længere i fængsel med en livstidsdom.

Desuden er det belastende ikke at have en dato for løsladelse, som man kan se frem til, mener Jan Schneider.

- Det er psykologisk meget belastende at sidde på ubestemt tid. Hvis man har en dato at rette sig efter, er det nemmere at affinde sig med sin skæbne, siger forsvareren.

/ritzau/