Forsvarer: Grotesk at straffe folk for gode gerninger

Skrevet af admin

15/01/2016

Dagens topnyheder

- Hvad koster det at gøre en god gerning? Det burde være et let spørgsmål at besvare, men det skal åbenbart være svært.

Ordene kommer fra forsvarsadvokat Peter Zacher, der kritiserer anklagemyndigheden for at føre sager mod borgere, der i september sidste år fragtede flygtninge og migranter gennem landet.

Fredag valgte en dommer ved Retten i Randers at straffe en 41-årig østjyde med en bøde på 5000 kroner for at køre fem afghanere fra Flensborg til Grenaa. Men selv om Peter Zachers klient dermed slipper billigt, er advokaten ikke tilfreds.

- Der var brug for hjælp på det her tidspunkt, og min klient vælger at hjælpe. Det er en handling, der er foretaget ud fra godhed. Jeg synes, at det var en værdig handling, som ikke er værdig til straf.

Anklager Tine Friis erkender, at den pludselige flygtningestrøm til Danmark udgjorde en atypisk situation - og at sagerne bør behandles derefter.

- Det er også på grund af de medmenneskelige motiver, at jeg nedlagde påstand og bøde i stedet for frihedsstraf, som ellers er det typiske i de her sager, siger anklageren.

Ikke desto mindre mener hun, at det rigtigste er at lade domstolene og ikke anklagemyndigheden afgøre, hvordan lovovertrædelsen skal takseres.

- Formålet med sagen var at få rettens vurdering af, hvad det skal koste. Det er en speciel sag, fordi det er den første fra den nuværende flygtningesituation, og fordi straffen er faldet ned på det her bødeniveau.

Retssagen mod den østjyske mand er den første af en stribe sager, som politiet rejste mod danske bilister, der gav flygtninge et lift omkring 7.-9. september.

Ifølge myndighederne betragtes et lift af den art som en overtrædelse af udlændingelovens § 59 - også kaldet "den milde" paragraf for menneskesmugling.

- Nu har vi fået lagt et niveau for den type sager, hvor folk ønsker at hjælpe. Det er klart, at det er en afgørelse, som vi vil skele til fremadrettet, siger Tine Friis.

En af de personer, som er sigtet i en lignende sag, er debattør og forfatter Lisbeth Zornig Andersen. 7. september gav hun en syrisk familie et lift nordover fra Rødbyhavn.

/ritzau/