Forsvarer i JP-terrorsag: Ingen terror

Han er kriminel, men ikke terrorist - og bestemt heller ikke tyndhudet.

Sådan siger forsvareren for Munir Awad, der som den sidste sidder på anklagebænken i den store terrorsag i Østre Landsret torsdag for planer om et blodigt angreb på JP/Politikens Hus i København.

- Munir Awad er ikke en pivskid, men han vil ikke have en dom for terror, derfor har han anket, siger forsvarsadvokat Thorkild Høyer i sin procedure.

Fire mænd er idømt 12 års fængsel i byretten. Svensk-tunesiske Munir Awad er den eneste af dem, der har anket dommen til landsretten.

Munir Awad var med på bilturen fra Stockholm til Mørkhøjvej i Herlev. Den 31-årige var af de tre andre i bilen blevet lovet "et job" i Danmark: Et røveri, der var i planlægningsfasen.

- Han har ikke kendt til de tre andres planer, men været på vej til en mulig kriminel handling i Danmark, siger forsvarsadvokaten.

De fire mænd skal i december 2010 have planlagt at angribe bladhuset på Rådhuspladsen angiveligt som straf for Jyllands-Postens tegninger af profeten Muhammed.

Senioranklager for Statsadvokaten, Henrik Plæhn, lagde i sin procedure vægt på rumaflytninger fra den svenske efterretningstjeneste, Säpo.

De kommer fra en lejlighed på Frihetsvägen i Stockholm, hvor planerne om at storme JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen skal være udtænkt. Ord som "dræbe", "slagte" og "avisen" indgik i samtalerne.

I lejligheden i Herlev bad de tre mænd den 29. december 2010 en morgenbøn, som Munir Awad ledte.

- Når I møder de vantro, så giv dem hug over halsen, lyder det på en optagelse af bønnen.

Politiet slog til efter morgenbønnen og anholdte de tre mænd. En fjerde, der var sat af i Sverige på vejen, blev også pågrebet.

I Herlev blev der fundet en pistol, et maskingevær, ammunition og 200 plasticstrips i en pose med blandt andre Munir Awads fingeraftryk på.

- Der et tale om et nært forestående angreb mod folk i JP/Politikens Hus, hvor så mange som muligt skal slås ihjel. Munir Awad ville have været med til terrorangrebet, hvis ikke han var blevet stoppet, siger Henrik Plæhn under proceduren.

Ifølge anklageren var planen at slå til mod begivenheden "Årets Fund" i kælderlokalet Pressen i bladhuset, hvor blandt andre kronprinsen var til stede. Forsvareren bestrider, at der kan føres bevis for, at det netop var den begivenhed, der var målet.

- Anklageren forsøger at appellere til, at vi selvfølgelig alle gerne vil værne om kongehuset, siger Thorkild Høyer henvendt til nævningene, der nu skal votere i sagen.

Munir Awad er tiltalt efter terrorparagraffen.

Der falder kendelse om skyldsspørgsmålet fredag klokken 11.

/ritzau/

 

Dagens Gossip