Forsvarer: Ofre er venner med påstået menneskehandler

At betegne tre rumænske søskendes kriminelle foretagende som menneskehandel er helt afsporet.

Det siger advokat Kåre Traberg Smidt i sit forsvar for en af de tre rumænere, der ved Retten i Hillerød er tiltalt for at have lokket en stribe fattige landsmænd til Danmark med henblik på at bruge deres identiteter til kriminalitet.

- Der blev handlet og gjort noget ulovligt. Men de fik 1000 euro, og så tog de hjem, siger advokaten med henvisning til flere af de påståede ofres forklaringer.

Størstedelen af de 17 rumænere, der ifølge anklagemyndigheden er blevet udnyttet, kommer fra den samme rumænske landsby som de tiltalte.

- Et vidne har fortalt, at han betragtede min klient som sin ven. De havde været ude og fiske sammen. Sikke et offer!, fnyser Kåre Traberg Smidt, der repræsenterer den ældste af de tiltalte, en lavstammet mand på 39 år.

Advokaten mener desuden, at de påståede ofre i vidt omfang var indforståede med forbrydelserne. Blandt andet henviser han til en telefonsamtale mellem den 39-årige og et af de påståede ofre, hvor de to angiveligt diskuterer et forestående bedrageri.

- Det er larmende tydeligt, at han (vidnet, red.) ved, hvad det drejer sig om. Han spørger selv min klient, om han skal tage pænt tøj på, når de skal hen i butikken, siger Kåre Traberg Smidt.

Et lignende budskab leverer advokat Mai-Brit Storm Thygesen, der repræsenterer den 39-åriges lillebror.

- De er alle kommet hertil frivilligt. De er alle kommet hertil med henblik på at begå kriminalitet. De kom for at skaffe mobiltelefoner på ulovlig vis. Det handler om at lave penge, siger advokaten.

I retten har en række rumænere forklaret, at de blev lovet arbejde i Danmark. I stedet for at arbejde endte flere af dem imidlertid med at lede efter mad i skraldespande for at undgå at sulte, har et vidne fortalt.

En anden har berettet, at han blev tvunget til at stjæle mad i supermarkeder, og at han blev udsat for vold og trusler på livet.

Sagens forsvarsadvokater tvivler dog på vidnernes troværdighed. Blandt andet undrer de sig over, hvorfor de påståede ofre ikke advarede deres bekendte i den lille rumænske landsby Burca mod at komme til Danmark.

- Hvis de pågældende blev behandlet så skidt, som de har forklaret, er det særdeles usandsynligt, at strømmen af personer fra den lille by ikke ophørte, siger advokat Thomas Smed i sit forsvar for den tredje tiltalte, de to mænds 27-årige halvsøster.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip