Forsvarer: Svag beviskæde i sag om millionhæleri

Skrevet af admin

26/01/2016

Mest læste i dag

Overvågning i bare 10 dage indgår som et væsentligt element i byrettens begrundelse for at stemple et københavnsk vekselkontor som en hælericentral gennem næsten tre år.

Det er en af de væsentligste kritikpunkter fra de dømtes forsvarere efter dommen tirsdag, hvor far og søn hver er idømt fængsel i seks år, mens kontoret Uni Travel & Exchange straffes med en bøde på 92 millioner kroner.

Mændene holdt hinanden i hænderne, og sønnen støttede sin far, da de kom ind i retslokalet efter at have talt med deres forsvarere.

- Den beviskæde, der er opstillet, holder efter min opfattelse ikke, siger advokat Berit Ernst til Ritzau.

Sagens ene forhold drejer sig om omveksling af 124 millioner kroner til 500-eurosedler.

På den ene side er det et faktum, at kontoret bestilte det store beløb euro hos Nordea. Og på den anden side har man 10 dages overvågning af den mistænkelige måde, hvorpå kunder blev betjent i kontoret på Nørrebrogade.

- Der er sket en sammenkobling, som jeg ikke mener udgør et tilstrækkeligt bevis for hæleri i hele den lange periode, siger Berit Ernst. Perioden er på to år og 11 måneder.

Både hendes klient, den 66-årige Jamal Al-Din Alrudayni, og hans søn, Ali Alrudayni på 33 år, har anket til frifindelse i Østre Landsret.

Det andet forhold i anklagen drejer sig om håndteringen af i alt 100 millioner kroner fra en stribe selskaber.

Her er der domfældt for 60 millioner kroner fra 15 af selskaberne. Men der er ikke bevis for, at disse penge stammer fra lovovertrædelser, mener forsvareren.

Om dette forhold konstaterer retten, at reglerne, der skal forhindre hvidvask, er overtrådt i massivt omfang.

- Begrundelsen for at domfælde for hæleri er overtrædelse af hvidvask-reglerne, men det er efter min opfattelse ikke bevis for, at de tiltalte havde forsæt til at begå hæleri, siger Ernst.

Under sagen har Uni Travels forsvarer, advokat Thomas Smed, stillet sig uforstående over for Bagmandspolitiets bødekrav på mellem 56 og 224 millioner. Fordi der ikke er taget hensyn til selskabets betalingsevne.

- Vi har fundet, at der skal tages andre hensyn, siger retsformanden, Pernille Kjærulff, ved domsafsigelsen.

/ritzau/