Forsvarer undrer sig over ROJ-dom

ROJ TVs forsvarer er glad for, at man får lov til at prøve spørgsmålet om sendetilladelse af i Højesteret, men undrer sig også over, hvorfor man ikke kan prøve terrordommen af.

»Det er temmelig afgørende, at Højesteret nu kan afgøre spørgsmålet om sendetilladelse, og om terror slår alle døre ind, eller om vi stadig har nogle ting, som står fast. Det, som ikke kan indbringes for Højesteret, er spørgsmålet om forholdet mellem ytringsfrihed og pressefrihed på den ene side, og det at være stemplet som talerør for en terrorvirksomhed på den anden. Der synes jeg, at det er bemærkelsesværdigt, at Højesteret bliver koblet af på den måde. De nationale retsmidler er jo udtømt med Landsrettens afgørelse på det område, og så er vejen banet for at indbringe det for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol,« siger forsvarsadvokat Bjørn Elmquist.

Det var Østre Landsret, som kendte selskaberne bag ROJ TV, Mesopotamia Broadcast A/S og ROJ TV A/S, for skyldige i at fremme terrorvirksomhed ved at ROJ TV fungerede som talerør for den kurdiske oprørsbevægelse PKK, som står på EU’s terrorliste. I modsætning til Københavns Byret fratog landsretten også TV-stationens tilladelse til at sende TV, men den del af sagen kan ROJ TV nu anke.

Den anden del, der omhandler fremme af terrorvirksomhed, kan til gengæld ikke tages højere op i det danske retssystem efter Procesbevillingsnævnets afgørelse onsdag. Skal sagen videre, bliver det ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

»Jeg ved endnu ikke, om det skal indbringes for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, men det er heller ikke så vigtigt. Nu kører noget af sagen jo videre herhjemme, og derfor udløber tidsfristen på seks måneder først, når der ligger en afgørelse fra Højesteret. Men det bliver bestyrelsen i ROJ, som kommer til at træffe beslutning om at tage sagen videre på det tidspunkt,« siger Bjørn Elmquist.

Dagens Gossip