Forsvarere griller uvidende PET-mand i terrorsag

Skrevet af admin

14/06/2016

Dagens topnyheder

En medarbejder fra PET er tirsdag blevet godt og grundigt ristet i vidneskranken i Københavns Byret.

Manden, som af hensyn til sit arbejde hos efterretningstjenestens Center for Terroranalyse var anonym, var indkaldt af anklagemyndigheden for at vidne mod fire mænd, der er tiltalt for medvirken til terror.

De fire har ifølge anklagemyndigheden bistået og tilskyndet Omar el-Hussein forud for angrebet på synagogen i Krystalgade i februar sidste år. Ved angrebet blev den frivillige vagt Dan Uzan dræbt og to politifolk såret.

Overvågningsvideo fra internetcaféen Powerplay på Nørrebrogade i København har vist, hvordan Omar el-Hussein mødes med de tiltalte både før og efter angrebet på synagogen.

I en sekvens efter angrebet ses el-Hussein i et værelse på caféen sammen med to af de tiltalte. Anklagemyndigheden mener, at der ved den lejlighed bliver udført et håndtegn, hvor en pegefinger rækkes i vejret.

Det er netop den gestus som PET-manden og islamolog Saer al-Jaichi fra Københavns Universitet har udtalt sig om under tirsdagens retsmødet. Tegnet minder om en ivrig skoleelevs markering for at få ordet. Men har også en betydning inden for islam.

- Vi har set en øget brug af pegefingre i takt med udbredelsen af propaganda fra Islamisk Stat, fortælle PET-manden, som senere understreger, at han ikke kender håndtegnet brugt i forbindelse med en fredelig udøvelse af islam.

Efter spørgsmål fra forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen indrømmer PET-manden, der har en baggrund som folkeretsjurist og diplomat i Udenrigsministeriet, at han ikke er islamekspert.

Han taler ikke arabisk. Han læser ikke arabisk. Han har aldrig læst koranen.

Nogle få minutter tidligere havde islamologen al-Jaichi afgivet vidneforklaring i sagen. Også han fortalte, at pegefingertegnet bliver brugt af jihadister. Men tegnet er ifølge ham en almindelig gestus inden for islam, og betydningen kan sagtens være helt fredelig.

Når anklagemyndigheden interesserer sig for pegefingeren, er det formentlig, fordi man ønsker at kæde de tiltalte i sagen sammen med det islamistiske motiv, som Omar el-Hussein angiveligt havde til at angribe kulturhuset Krudttønden og synagogen i Krystalgade.

At motivet var islamistisk begrundes blandt andet i, at el-Hussein på Facebook erklærede troskab til lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, kort inden han udførte angrebet på Krudttønden.

De fire tiltalte i sagen nægter sig skyldige. Der ventes dom i september.

/ritzau/