Forsvaret bøjer nakken: Gav misinformation

Forsvaret fastholdt gennem flere år, at danske soldater ikke optog video under Operation Green Desert i Irak i 2004.

En optagelse, der kom frem sidste år, viste dog noget andet, og efter en større undersøgelse beklager forsvarschef Peter Bartram nu, at man tidligere i forløbet har givet forkerte oplysninger til offentligheden.

- Det er beklageligt, at ikke alle svar var nøjagtige, som redegørelsen efterfølgende har vist, skriver han til forsvarsminister Nick Hækkerup (S) torsdag.

Optagelsen, der satte hele historien i gang, kom frem sidste år i oktober. Her fremlagde advokat Christian Harlang, i forbindelse med en sag om påstået tortur af irakiske fanger, en video fra efterretningsofficer og kaptajn Anders Kærgaard.

Kærgaard sagde, at den var optaget af danske soldater, og man kunne samtidig på optagelsen se andre danske soldater stå med kameraudstyr. Han slog også fast, at der var udarbejdet en befaling til anvendelse af udstyret.

I redegørelsen fremgår det, at Dancon/Irak rådede over kameraudstyr og havde personel, der var uddannet i at bruge det, samt at "de gældende bestemmelser tillod optagelse af video i forbindelse med operationer", men at de ikke måtte offentliggøres.

Derudover står det klart, at der deltog soldater med videokameraer under operation.

Der er dog ikke fundet dokumentation for, at chefen for Dancon/Irak havde beordret indsættelsen eller havde kendskab til det, men at "det kan ikke" udelukkes, at der er givet lokale instrukser om det.

Det fremgår af redegørelsen, at forsvaret ikke mener, at det har været bevidst, at der er givet forkerte oplysninger til offentligheden:

- Det er konstateret, at flere af forsvarets svar vedrørende videooptagelse under Operation Green Desert ikke var baseret på et tilstrækkeligt grundlag.

- Det må imidlertid antages at have været opfattelsen hos de personer, der var involveret i besvarelsen, lyder det.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip