Forsvaret får skyld for tavs officer

En tidligere efterretningsofficer vil forsat ikke hjælpe Forsvarets Auditørkorps med navnet på en kollega, som kan understøtte beskyldninger om løgn mod den øverstkommanderende for de danske styrker i Irak, John Dalby.

Årsagen er de personlige omkostninger, som forsvarets behandling har kostet officeren, Anders Kærgaard, ifølge ham selv, efter han gik op mod ledelsen i den såkaldte videosag.

- På grund af den måde, som jeg er blevet frosset ud af forsvaret på - som en forræder - så ønsker jeg ikke at pålægge andre den byrde. Hvis vedkommende selv vil stå frem, så er det selvfølgelig at foretrække, siger Anders Kærgaard i retten torsdag.

På grund af officerens lukkede mund kan dommeren i Københavns Byret give Anders Kærgaard dagbøder eller i værste fald at sætte ham i arresten, hvis han nægter at åbne munden.

Under stor opmærksomhed fra medierne stod Anders Kærgaard ellers frem i oktober sidste år og offentliggjorde en video fra en militæroperation i Irak. En video som Forsvarskommandoen blandt andre til Kammeradvokaten havde oplyst ikke eksisterede.

Men siden har Anders Kærgaard som vidne afvist at give oplysninger til Forsvarets Auditørkorps. Og det selvom den tidlige officer, som nu har fået konstateret post traumatisk stress syndrom, peger på en bestemt kollega.

- Jeg får båndet tilbage i starten af 2005, fordi en kollega kommer med det og siger, at det nok er vigtigt, at båndet bliver gemt, fortælle Anders Kærgaard i retten.

Hvem er den kollega, vil viceauditør Kristian Kirk vide.

- Den behandling som jeg har fået - og muligvis en sanktion nu her - den kan jeg ikke pålægge andre. Det må være op til ham selv, lyder svaret fra officeren i vidneskranken.

Sagen drejer sig om påstået vildledning af Forsvarskommandoen i forbindelse med, hvad der skete under Operation Green Desert i det sydlige Irak i 2004.

Forsvarskommandoen har nemlig flere gange hævdet, at der ikke var lyd- eller billedoptagelser under operationen.

Men det passer ikke, og derfor undersøger auditørerne nu, om den daværende øverstkommanderende i Irak John Dalby bevidst eller groft uagtsomt har givet forkerte oplysninger til Forsvarskommandoen.

Men selvom officeren ikke vil give oplysninger om et kronvidne i sagen, så rammer den lukkede mund også John Dalby, mener Dalbys advokat, Torben Koch.

- Når man har sagt a, så må man også sige b. Det kaster en mistanke mod min klient, som han ikke kan renses for, fordi det er påstand mod påstand, siger Torben Koch til Ritzau.

Senere torsdag skal en dommer i Københavns Byret tage stilling til, om Anders Kærgaard går fri, skal have bøder eller frihedsberøves.

/ritzau/

Dagens Gossip