Forsvaret: Ikke mange ofre for luftbombardement

Uanset om ofrene for danske F-16-flys luftbombardement i det nordlige Irak den 30. august er krigere fra Islamisk Stat eller civile, er der ikke tale om mange ofre.

Det fastslår Værnsfælles Forsvarskommando til Ritzau.

Det sker efter, at det er kommet frem, at man fra dansk side er kommet så meget i tvivl om, hvorvidt der for første gang skulle være civile ofre for danske kampflys bomber.

Angrebet fandt sted i det nordlige Irak i området omkring Erbil. Selve angrebet er ikke udført i byområde, og målet har ikke været bygninger, oplyser oberst Søren Andersen fra forsvarskommandoen.

Om antallet af ofre for bombardementet, siger Søren Andersen:

- Det er ikke mange. Der er tale om enkeltpersoner.

Data fra angrebet - der blandt andet omfatter video-optagelser fra flyene - er nu indleveret til undersøgelse hos den internationale koalition, som Danmark er en del af.

Fra dansk side håber man på, at man kan have en afklaring på undersøgelserne inden for en uge.

- Vi har afleveret vores data til operationscentralen, men vi håber, at vi kan have en afklaring i løbet af en uge, når det gælder spørgsmålet om, hvorvidt der er tale om civile tab, eller om det er ISIL-krigere, siger han til Ritzau.

Inden danske F-16-fly gennemfører angreb over irakisk luftrum, er flere personer inde over beslutningen.

Dansk personale på landjorden skal give grønt lys for angrebet, ligesom irakiske generaler og en repræsentant for koalitionens stab skal rådføres.

Men selvom flere højtstående militærpersoner altså skal kunne give deres tilsagn før et angreb, så kan angreb i visse tilfælde blive godkendt i løbet af minutter.

- Man bruger ret mange kræfter på at sikre sig, at det er militære mål, vi angriber. Her er der ingenting, der tyder på, at det var "stress", hvis man kan bruge det ord. Der var tid til, at processen har kørt rigtigt, siger Søren Andersen.

/ritzau/

Dagens Gossip