Forsvaret kan ikke redegøre for krigsfanger i Irak

Skrevet af admin

19/05/2016

Dagens topnyheder

Forsvaret kan ifølge Information og Radio24syv ikke redegøre for, hvad der er sket med seks ud af ti fanger, som Danmark tilbageholdt under Irak-krigen.

Det viser dokumenter fra Forsvaret, som Radio24syv har fået aktindsigt i og gennemgået med Information.

Ifølge dokumenterne tog Danmark mindst 567 fanger under krigen, men trods en omfattende undersøgelse ved Forsvaret ikke, hvad der er sket med 360 af fangerne.

- Det er rystende, at Forsvaret havde så lidt styr på fangerne. Det kan jo dække over en lang række modbydeligheder i et land som Irak, siger Claus Juul, juridisk konsulent i Amnesty, til Radio24syv og Information.

Informationerne kommer fra dokumenter udarbejdet af forsvarets interne undersøgelsesgruppe, Task Force Irak. De skulle oprindeligt have været en del af undersøgelsen i den Irak- og Afghanistan-kommission, som nu er lukket af den nuværende regering.

Ifølge de to medier har det ikke været muligt at få et interview med hverken forsvarschef Peter Bartram eller forsvarsminister Peter Christensen (V).

I stedet har Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen, udtalt sig.

- Når vi har taget over 500 fanger og ikke kan redegøre 100 procent for, hvad der er blevet af dem, så skal vi lære af det, siger han til Radio24syv og Information.

Oberst Lars R. Møller, der var chef for Internationale Operationer i Forsvarskommandoen, mens fangeredegørelsen blev udarbejdet, bekræfter over for Information, at Forsvaret ikke vidste, hvad der skete med fangerne i Irak.

- Vi havde ikke en skid styr på registreringen. Det var først langt senere, i Afghanistan, at vi blev gode til at registrere alle fanger og bevare det fulde overblik, siger han.

De nye oplysninger får ifølge Radio24syv og Information politikere fra De Radikale, Alternativet og Enhedslisten til at kritisere lukningen af Irak- og Afghanistan-kommissionen.

- Det er uhyggelig læsning. Det er værre, end jeg havde fantasi til at forestille mig, siger De Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard.

/ritzau/