Forsvaret laver firemands-task force til Irak-kommission

Fire medarbejdere i forsvaret skal fremover arbejde fuld tid med at finde materiale til undersøgelseskommissionen for krigene i Irak og Afghanistan.

Det sker i en nyetableret Task Force Irak og Afghanistan, oplyser forsvaret i en pressemeddelelse.

Det sker ifølge forsvaret for at sikre, at kommissionen får alle dokumenter, der vedrører undersøgelsen.

Task forcen består af to faste medarbejdere placeret ved Forsvarsstaben i København og to faste medarbejdere placeret ved Hærens Operative Kommando, HOK, i Karup.

Kommissionen adskiller sig ifølge forsvaret fra andre kommissioner ved det meget omfattende materiale, der indgår i undersøgelsen.

- Der tales i de tidlige overslag om op til en million stykker papir, oplyser forsvaret i pressemeddelelsen.

Den danske regering nedsatte i november 2012 en kommission, som skal undersøge to hovedpunkter i forbindelse med Irak- og Afghanistan-krigene.

For det første er det kommissionens opgave at komme til bunds i, hvad der var årsagen til, at Danmark gik i krig. Og ikke mindre vigtigt, om der blev fortiet noget, eller om grundlaget for at deltage i krigen holder vand.

For det andet skal kommissionen undersøge forhold i forbindelse med tilbageholdelse af fanger af de danske soldater, og om de kan give anledning til kommentarer eller kritik.

Kommissionen har fået op til fem år til at indsamle viden og dokumenter samt gennemføre sin undersøgelse.

Ud over forsvaret vil Forsvarsministeriet, Forsvarets Efterretningstjeneste, Forsvarets Auditørkorps, Rigspolitiet, Politiets Efterretningstjeneste, Udenrigsministeriet og Statsministeriet bidrage til undersøgelsen.

- Forsvaret bliver en meget stor bidragyder, da forskellige myndigheder besidder et meget stort antal dokumenter om indsatsen i Irak og i Afghanistan, lyder det.

Task Force Irak og Afghanistan vil i løbet af efteråret og vinteren skabe kontakt til alle relevante militære myndigheder i forsvaret for at skabe overblik over antallet og typen af arkiver, som kan have relevans for undersøgelseskommissionen.

Task forcen vil samtidig begynde den omfattende proces med at udlevere dokumenter til kommissionen.

- Task forcens begrænsede størrelse medfører, at opgaven med at identificere og frembringe det materiale, der skal udleveres til kommissionen, vil blive løst sammen med Forsvarets myndigheder, oplyser forsvaret.

Kommissionen skal også særligt undersøge, om VK-regeringen har fortiet oplysninger for Folketinget. Det har der blandt andet været rejst spørgsmål om, efter det har vist sig, at antallet af fanger i Irak er væsentligt større end den tidligere regering sagde.

/ritzau/

Dagens Gossip