Forsvaret og Udenrigsministeriet hjælper Jelling

Skrevet af Elo Christoffersen

12/03/2013

Dagens topnyheder

Repræsentanter for Forsvarsakademiet og Udenrigsministeriet kommer torsdag til Jelling for at kigge nærmere på vikingekongen, Harald Blåtands, militærstrategiske manøvrer.

- Selv om blandt andet teknologien og den politiske situation er radikalt anderledes i dag, kan svaret på nogle af de grundlæggende militære dilemmaer og problemer alligevel vise sig at være næsten de samme trods en afstand på 1.000 år, siger Niels Bo Poulsen, chef for Forsvarsakademiets Center for militærhistorie.

For ham giver det god mening at trække tråde gennem historien, også helt tilbage til vikingerne.

- På Forsvarsakademiet studerer vi fortidens krige og konflikter for at blive klogere på, hvordan Danmarks forsvar skal udkæmpe og vinde fremtidens væbnede konflikter. Invitationen fra Kongernes Jelling er en god anledning til at reflektere over kontinuitet og brud i Danmarks langsigtede krigshistorie.

Oplevelsescenter om vikingerne

Vejle Kommune og Nationalmuseet er lige nu i gang med at udvikle et nyt oplevelsescenter, der blandt andet skal fortælle historien om Blåtands sikkerheds- og udenrigspolitik, og der kan Forsvarsakademiet og Udenrigsministeriet bidrage med deres moderne perspektiv. Ifølge souschef i Udenrigsministeriets Dokumentationskontor, Mikkel Felter, kan historien om Harald Blåtand finde flere lighedspunkter gennem historien – måske helt op til i dag.

- Det er Harald Blåtand, som for alvor fører den ældste danske statsdannelse ind i et internationalt samkvem med andre europæiske magter. Derfor har han skullet navigere i et farvand med mange andre aktører, og spørgsmålet om at have et godt forhold til dem var næppe mindre vigtigt for ham, end det er for Danmark i dag, siger Mikkel Felter.

Han mener, at Jellings centrale placering i Danmarkshistorien gør, at Udenrigsministeriets deltagelse falder godt i tråd med dets ønske om at bidrage med sin viden til hele samfundet.

Projektleder Morten Teilmann-Jørgensen fra Vejle Kommune er glad for opbakningen til projektet.

- Vi oplever massiv interesse fra alle steder, når vi beder om hjælp til at sætte Harald Blåtand og vikingetiden i perspektiv. Der er noget over Jelling og den historie der skal fortælles herfra, der giver folk lyst til at være med.

Nye fortællinger om Harald Blåtand

Der er nok at tage fat på for de militærstrategiske analysefolk fra København:

Harald Blåtand satte nemlig gang i et sandt byggeboom sidst i 900-tallet. Ringborgene, udvidelsen og forstærkningen af Dannevirke, Jellingkomplekset og den knap 800 meter lange Ravningbro, var måske et signal som skulle bruges i udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Harald havde fra syd en stor tysk-romersk trussel, og samtidig skulle han have styr på det nye danske rige. Ligesom når danske statsministre skal forhandle i EU, og der skal være tjek på baglandet i Danmark, så var det samme gældende for Harald Blåtand for over 1.000 år siden, hvor han brugte den samme logik i sine bestræbelser for at skabe en levedygtig dansk stat.

Fortællingen om vikingekongerne og Jelling gennemgår i disse år en stor forvandling. Til efteråret 2013 bliver det store Monumentområde i Jelling indviet, og 1½ år efter er Kongernes Jelling klar med oplevelsescenteret, der skal fortælle om monumenterne, Harald Blåtand, religionsskiftet og vikingernes fantastiske historie.

- Om to år vil børn, unge og ældre få en ny historisk oplevelse i Jelling. Med Forsvarsakademiets og Udenrigsministeriets hjælp kan vi få nye og anderledes vinkler i formidlingen af denne spændende tid i Danmarks historie, slutter Morten Teilmann-Jørgensen fra Vejle Kommune.