Forsvaret tilbageholder tal på dræbte talebanere

Men nu er de sidste danske soldater på vej ud af Afghanistan, og det får flere forskere og politikere til at lægge pres på Forsvaret.

»Jeg har respekt for, at Forsvaret ikke har ønsket at oplyse, hvor mange Taleban-krigere der er blevet dræbt, mens operationerne har stået på. Men med tilbagetrækningen af vores kampsoldater er krigen ved at blive historie nu, og så kan forsvaret godt træde et skridt tilbage, så vi kan lære af krigen,« siger professor i statskundskab Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns Universitet.

Han kalder det »relevant« at få et estimat over antallet af dræbte fjender, hvis man skal belyse, hvor hårde kampene har været, skriver avisen.

Det ville ifølge Politiken være relativt nemt for Forsvaret at offentliggøre et anslået estimat, da danske soldater igennem hele krigen har lavet en såkaldt battle damage assessment efter hver træfning med Taleban, hvor de har rapporteret, hvor mange talebanere der skønnes at have mistet livet.

Ifølge Peder Enggård, presseofficer i Hærens Operative Kommando, egner tallene sig ikke til offentliggørelse.

»Vi har ikke været i Afghanistan for at slå talebanere ihjel. Det har blot været et af de nødvendige midler i mange situationer, men har aldrig været et succeskriterium. Desuden vil et estimat være behæftet med betydelig usikkerhed, fordi det er svært at dokumentere, hvor mange døde der er efter en træfning,« siger han.

Forsvaret ser sig heller ikke i stand til at komme med en valid opgørelse over civile, der ved et uheld måtte være dræbt af danske soldater, skriver Politiken.

Ifølge Niels Bo Poulsen, leder af Center for Militærhistorie under Forsvarsakademiet, ville det ud fra en militærhistorisk synsvinkel være interessant at få et samlet estimat over, hvor mange Taleban-soldater der er blevet dræbt af danske soldater.

»En krig vindes sjældent på grund af en enkelt faktor, men som følge af mange faktorer, der tilsammen gør fjenden mør. En af de ting, der afgør, om det bliver knald eller fald, er, hvor mange tab fjenden lider,« siger han.

De Radikales forsvarsordfører Zenia Stampe (R) ønsker at få en egentlig gennemgang af krigen i Afghanistan. Hun er ifølge Politiken »meget opsat« på at få belyst, hvor mange Taleban-krigere – og også gerne civile der er blevet dræbt.

»Det hører med i det store regnestykke, når vi skal gøre status for vores indsats i Afghanistan,« siger hun.

Enhedslisten vil nu bede Forsvaret om en opgørelse.

Hverken regeringspartiet Socialdemokraterne eller Venstre og Dansk Folkeparti kan se behovet for et estimat.

Socialdemokraternes forsvarsordfører, Bjarne Laustsen (S), siger:

»Hvis der kommer sådan et tal frem, vil det kunne skabe yderligere had til Danmark og få truslen mod os til at stige«.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

Dagens Gossip