Forsvarets Efterretningstjeneste hindrer våbenspredning

FE har desuden registreret danske statsborgere eller herboende udlændinge, som har været involveret i forsøg på spredning af nukleare, kemiske eller biologiske våben. Oplysningerne bliver videregivet fra FE til Politiets Efterretningstjeneste (PET), som tager sig af forhold på dansk grund.

FEs arbejde består blandt andet i at identificere oplysninger om komponenter, udstyr eller materiale, der kan bruges til at udvikle og fremstille masseødelæggelsesvåben. Mange af disse materialer er af såkaldt »dual-use«, hvilket betyder, at de også kan anvendes til civile formål.

»Vi ser imidlertid ikke kun på materialer og udstyr, men også på relevante netværk og dækfirmaer. Samlet giver dette et grundlag for at vurdere, om nogen forsøger at importere komponenter, udstyr eller materiale til at opbygge en kapacitet til at udvikle og fremstille masseødelæggelsesvåben,« siger Thomas Ahrenkiel, som er chef for FE, til Jyllands-Posten.

Visse lande er oplagte at holde øje med, siger Peter Kim Laustsen, der er specialkonsulent på Forsvarsakademiet, til avisen.

»Iran og Nordkorea er gode til at oprette skuffefirmaer, som handler med Vesten og har kontakter til virksomheder i andre lande, som kan købe tingene for dem«.

Dagens Gossip