Forsvarschef indrømmer: Danske soldater filmede overgreb

I en redegørelse til forsvarsminister Nick Hækkerup (S) undskylder han, at Dagbladet Information i december 2004 fik oplyst, at »danske enheder ikke foretog videooptagelser«, og at »hverken Hærens Operative Kommandos stab eller militærpolitiet rådede over videooptagelser fra operationen«.

»Disse svar blev givet, uden at sagen blev yderligere undersøgt...Det er beklageligt, at ikke alle svar var nøjagtige, som redegørelsen efterfølgende har vist,« lyder det i redegørelsen fra Peter Bartram.

Forsvarschefen understreger, at anvendelse af foto- video- og lydoptagelser i dag er vigtige arbejdsredskaber på forsvarets missioner, og at optagelser i stigende grad er blevet en integreret del af operationerne.

Sagen om videooptagelsen af fangemishandlingen blev taget op i september af advokat Christian Harlang, der repræsenterer 23 irakere, der beskylder de danske soldater på operation Green Desert for at have overgivet dem til irakiske sikkerhedstropper, der efterfølgende mishandlede dem, mens danske soldater filmede det.

I oktober 2012 fremlagde officer Anders Kærgaard, der var med på missionen, videoen, hvor man kan høre danske stemmer og se de irakiske fanger blive mishandlet i baggrunden.

Anders Kærgaard hævder at have vist videooptagelsen til den daværende bataljonchef i Irak, oberstløjtnant John Dalby, der skulle have bedt Anders Kærgaard om ikke at offentliggøre videoen. Det skulle ifølge Anders Kærgaard være sket af frygt for, at den danske bataljon ville blive trukket hjem.

John Dalby afviser at have set videoen, og Peter Bartram bakker ham op i sin redegørelse.

»Der er ikke fundet dokumentation for, at enhedens (DANCON/Irak, hold 4) chef var vidende om brug af videooptagelse eller fik forevist den videooptagelse, der blev offentliggjort i oktober 2012. Der er heller ikke fremkommet dokumentation for, at den efterfølgende blev anvendt ved enheden eller hjemsendt til myndigheder i Danmark,« skriver forsvarschefen.

Onsdag besluttede Procesbevillingsnævnet, at de 23 irakere har lov til at bringe spørgsmålet om, hvorvidt de hver især selv skal betale for at føre retssagen mod Forsvarsministeriet, op i Højesteret.

Østre Landsret har krævet, at hver iraker skal stille med 40.000 kroner som sikkerhed, en såkaldt sikkerhedsstillelse, for at kunne føre sagen mod ministeriet. Men sagen vil ifølge advokat Christian Harlang ikke kunne føres, hvis irakerne selv skal betale omkostningerne.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip