Forsvarskommandoen: Farligt at opspore tolke

Det er meldingen fra Forsvarskommandoen, efter at danske soldater over for TV 2 Nyhederne har kritiseret den aftale om hjælp til tolkene, regeringen har indgået med Venstre, Konservative og Liberal Alliance for at udsætte tolkene for fare, da de selv skal henvende sig til de afghanske myndigheder for at få hjælp.

Tolkene kan derimod gå direkte til deres arbejdsgivere, lyder det fra Forsvarskommandoen.

»Hvis tolkene er utrygge ved at gå til de afghanske myndigheder, så kan de henvende sig til de firmaer, som de har været ansat af eller gå direkte til de danske myndigheder,« lyder det i en udtalelse.

»Derimod kan det udgøre en sikkerhedsrisiko for både afghanere og danskere, hvis danske myndigheder aktivt forsøger på at opspore tolkene,« står der videre i udtalelsen.

En af de afghanske tolke, Abdul, fortæller dog til TV 2 Nyhederne, at det kan være umuligt at få kontakt til den danske ambassade, da de afghanske vagter kan nægte tolkene adgang, fordi de har hjulpet danskerne i krigen i Afghanistan.

Aftalen om hjælp til de omkring 195 tolke, der har hjulpet danske soldater i Afghanistan, blev indgået i foråret, betyder, at tolke, der føler sig truet, kan få hjælp fra Danmark. De, der vurderes til at være tilstrækkeligt truet, vil kunne få asyl i Danmark, mens der vil blive fundet en lokal løsning i Afghanistan for dem, der ikke menes at være tilstrækkeligt truet.

Dagbladet Information skrev lørdag, at 37 af de 195 afghanske tolke, som kan have ret til at få hjælp fra Danmark, risikerer slet ikke at kunne få deres sag vurderet af de danske myndigheder, da forsvaret ikke har kunnet få svar fra tolkenes amerikanske arbejdsgiver.

Dagens Gossip