Forsvarsminister kan ikke love alle tolke sagsbehandling

Det siger ministeren, efter det er kommet frem, at Forsvaret ingen viden har om 37 tolke, der ellers er omfattet af en aftale om dansk beskyttelse mod repressalier fra Taleban i den kommende efterkrigstid.

»Lige behandling kan jeg ikke garantere, nej. Men aftalen med dem er lavet på den måde, at de selv kan henvende sig, hvis de føler sig truede,« siger Nick Hækkerup.

Det er den amerikanske virksomhed Mission Essential Personel, som ligger inde med oplysninger om tolkene, og derfor kan Nick Hækkerup ikke henvende sig til den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel, om sagen, som Venstre ellers har foreslået.

»Men jeg tager til USA senere på måneden, og der vil det være naturligt at rejse spørgsmålet om disse tolke,« siger han.

Information skriver lørdag, at Mission Essential Personel, der havde ansat de 37 tolke, ikke har svaret på gentagne henvendelser fra Forsvaret, hvilket gør det svært for de danske myndigheder at finde frem til dem og vurdere deres sager.

Det er oplysninger som tolkenes navne og ansættelsesperioder, Forsvaret ikke kan få udleveret.

Sagen har fået politisk opmærksomhed, fordi regeringen i foråret indgik en aftale med Venstre, Konservative og Liberal Alliance om, at ingen af de 195 tolke, som har hjulpet de danske styrker i Afghanistan, måtte lades i stikken efter den danske tilbagetrækning.

Tidligere på året beskrev Information, hvordan Taleban i højere grad har forsøgt sig med likvideringer af regeringsvenlige civilister for at stække de internationale styrker.

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen (V), er utilfreds med forløbet og vil bede forsvarsministeren om en orientering om sagen.

»Jeg vil klart opfordre til, at ministeren gør noget mere. Så må han tale med sin amerikanske kollega (Hagel, red.), for vi skylder at gøre en særlig indsats for dem, der har arbejdet for de danske soldater. Derfor skal vi selvfølgelig også have fundet identiteten på de 37, og hvorfra de kommer i Afghanistan,« siger Troels Lund Poulsen.

Til det svarer ministeren:

»Jeg mener, det er en helt urimelig kritik. Forsvaret har flere gange henvendt sig til firmaet (Mission Essential Personel, red.), og som sagt er aftalen skruet sådan sammen, at tolkene selv kan henvende sig til os, hvis de får problemer,« siger Nick Hækkerup.

»Man kan jo også forestille sig, at de nu lever helt fredelige liv langt fra Taleban og ikke har brug for os,« tilføjer han.

Om brugen af den private virksomhed som underleverandør i den danske krigsindsats siger Nick Hækkerup:

»På det helt generelle plan kan jeg sige, at det skal være en del af vores evaluering af krigsindsatsen i hvilket omfang, vi skal bruge private underleverandører. Men det vil altid afhænge af den situation, vi står i.«

Dagens Gossip