Forsvarsminister vil hente info om tolke hjem fra USA

Avisen skriver, at Forsvaret fra 22. april til 4. august kun har sendt tre mails og ringet en enkelt gang til Mission Essentiel Personnel, der formidler kontakten til de tolke, der har arbejdet for Danmark i Afghanistan. Og siden 4. juni har der slet ingen kontakt været. Det forsøger Nicolai Wammen nu at gøre godt igen.

»Der er nu en god og konstruktiv kontakt med firmaet, og jeg forventer at mødes med firmaet i forbindelse med, at jeg er i Washington i denne her uge, og der håber jeg, at vi kan lave en aftale, der gør, at vi kan give tolkene oplysninger om, hvad de har af muligheder og rettigheder. Det er målet,« siger Nicolai Wammen til Berlingske Nyhedsbureau.

I perioden 22. april til 4. august var Nick Hækkerup (S) forsvarsminister, men han har ikke lyst til at fortælle, hvorfor der ikke er blevet gjort mere for at få oplysninger om de 37 tolke, som Mission Essentiel Personnel har formidlet kontakt til, da det ifølge den nuværende handels- og europaministers særlige rådgiver »ikke er passende« at udtale sig om et område, som han ikke længere er minister for.

Oplysningerne om tolkene er vigtige, da de ligger til grund for vurderingen af, om de har krav på hjælp til for eksempel asyl i Danmark via den tolkepakke, som regeringen tidligere på året lavede sammen Venstre, de Konservative og Liberal Alliance.

Nicolai Wammen har ikke lyst til at vurdere, om forgængeren har gjort nok for at skaffe informationerne.

Spørgsmål: Er det ikke kritisabelt, at der ikke er gjort mere, når der sidder 37 tolke og venter afklaring omkring deres skæbne?

»Jeg har som ny forsvarsminister ønsket at sætte turbo på sagsbehandlingen. Derfor er der i den forbindelse blevet rettet kontakt til det amerikanske firma. Det er vigtigt for mig som minister, at de får de oplysninger, og derfor er det også noget, jeg har højt på min dagsorden under mit besøg i USA,« siger Nicolai Wammen.

Spørgsmål: Ja eller nej. Er der gjort nok fra dansk side?

»Jeg har som minister givet det topprioritet fra det øjeblik, jeg satte mig i stolen. Og jeg er glad for, at vi nu har en god og konstruktiv kontakt med amerikanerne,« siger forsvarsministeren.

Nicolai Wammen tager til Washington for at mødes med den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel, og regner med at skulle mødes med Mission Essentiel Personnel onsdag eller torsdag. Derefter håber han »meget hurtigt« at kunne tage kontakt til de afghanske tolke.

Både Venstre, Enhedslisten og Liberal Alliance kræver en forklaring fra forsvarsministeren på, hvorfor der hidtil ikke er gjort mere for at få tolkeoplysningerne.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip