Forsvarsminister vil lade tolke tage familien med til Danmark

Ifølge tolkeaftalen mellem regeringen og V, K og LA kan ikke blot tolkene for de danske styrker i Afghanistan, og andre lokalt ansatte, søge om asyl, men også de »nærmeste familiemedlemmer« falder ind under aftalen.

Nicolai Wammen forklarer, at formuleringen dækker over »ægtefælle eller samlever og mindreårige børn samt efter en konkret vurdering andre familiemedlemmer i husstanden«, hvilket også gjorde sig gældende for de tolke, de danske styrker benyttede i Irak.

Der er ros fra Enhedslisten til forsvarsministeren for at fortolke familiebegrebet bredt, så andre familiemedlemmer end netop koner og børn kan komme med til Danmark.

»Det betyder, at for eksempel bedsteforældre, der bor sammen med børn og børnebørn, og som ellers ville blive ladt alene tilbage uden forsørgelsesgrundlag og netværk, kan få en mulighed for at rejse til Danmark med resten af familien.«

»Vi kunne ønske os, at familiesammenføringsreglerne for andre udlændinge var lige så generøse,« siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø) til Information.

Dansk Folkeparti mener, at beslutningen blot gør en dårlig aftale endnu ringere.

»Vi er nu imod aftalen, uanset om der følger familiemedlemmer med eller ej. Men det her gør den selvfølgelig endnu værre. Fordi man har hjulpet sit eget land i en krisesituation, så skal man ikke have som gave at komme til Danmark. Tværtimod. De burde være glade for, at det nu går bedre i Afghanistan,« siger forsvarsordfører Marie Krarup (DF) til Information.

Dagens Gossip