Forsvarsministeriet dropper krav til torturofre om økonomisk garanti

Højesteret slog i sidste uge fast, at 11 af de 23 irakere, som repræsenteres af advokat Christian Harlang, har lov til at gå videre med sagen uden at have den økonomiske sikkerhed, og på baggrund af den afgørelse har Forsvarsministeriet valgt at droppe kravet for de resterende 12.

I et brev fra Kammeradvokaten lyder det, at »Forsvarsministeriet frafalder sin begæring om sikkerhedsstillelse« i sagen efter rettens kendelse.

De 23 irakiske sunnimuslimer blev under krigen i Irak taget til fange under den danskledede Operation Green Desert i november 2004. Her blev de tilbageholdt og siden overgivet til shiamuslimske politifolk, som angiveligt udsatte dem for tortur. De 23 irakere kræver hver en erstatning på 50.000 kroner.

Det glæder advokaten, Christian Harlang, at kravet om sikkerhedsstillelsen på 40.000 kroner per mand er frafaldet for alle, for beløbet vil for mange af irakerne svare til en årsløn. Han ser det som »endnu en sten, der er ryddet af vejen«.

Samtidig peger han dog også på, at der fortsat er nogle forhindringer, før substansen i irakernes sag - om de bør have erstatning af staten - kan ende i retten.

Først og fremmest holder Forsvarsministeriet ifølge Harlang fortsat fast i, at sagen er forældet, og først når den er frafaldet, kan man komme videre, forklarer Harlang. Og derefter vil advokaten søge Procesbevillingsnævnet om fri proces, så staten yder økonomisk bistand, og irakerne derfor kan føre deres sag uden omkostninger. Falder det på plads, vil der være mulighed for, at sagen når til retten.

Christian Harlang »håber og tror på«, at dommere fra februar eller marts endelig skal begynde at arbejde med substansen.

»På det tidspunkt er sagerne jo ret gamle. Den første sag er anlagt for mere end to år siden, så det er på høje tid, at de kommer for og bliver afgjort,« siger han.

Dagens Gossip