Forsvarsministeriet frikendt af Højesteret i fangesag

Ghosoullah Tarin stævnede i 2009 Forsvarsministeriet og krævede 50.000 kroner i erstatning, fordi han blev udleveret til amerikanske styrker tilbage i marts 2002.

Med Højesterets dom i sagen bliver Østre Landsrets dom fra april 2011 stadfæstet.

Som fange i amerikanernes varetægt har Tarin hævdet, at han fik håret og skægget klippet af og blev sparket og slået af amerikanske soldater.

Men ifølge Højesteret kan Forsvarsministeriet ikke holdes ansvarlige, idet man ikke var vidende om, at der var en risiko for, at den afghanske kommandant ville udsat blive udsat for den krænkende behandling.

»Højesteret konkluderer, at der ikke på overgivelsestidspunktet forelå oplysninger, som medførte, at Forsvarsministeriet eller den danske styrke vidste eller burde vide, at overgivelse ville indebære en reel risiko for, at den pågældende ville blive udsat for inhuman behandling,« fastslår Højesteret i en pressemeddelelse.

Dermed kan staten ikke holdes ansvarlig for de overgreb, som den afghanske fange påstår at have oplevet i amerikanernes varetægt. Hvorvidt Ghosoullah Tarin blev udsat for mishandling eller ej, forholder Højesteret sig ikke til i afgørelsen.

Ghosoullah Tarin blev i 2002 udleveret sammen med 30 andre fanger, og kammeradvokat Peter Biering advarede ifølge Information for et par uger siden om, at det vil »få konsekvenser for de danske styrkers aktive deltagelse i udenlandske operationer«, hvis Højesteret tilkendte Ghosoullah Tarin erstatning.

Fangesagen blev første gang sat på dagsordenen i forbindelse med Christoffer Guldbrandsens dokumentarfilm »Den hemmelige krig« fra 2006, som beskyldte den danske regering for at have kendt til amerikanske krænkelser af fanger, som danske styrker havde udleveret.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip