Fortrøstningsfuld Thorning har afgivet sine stemmer

- Hej Helle, råbte skolebørn gennem vinduet fra et klasseværelse på anden sal, da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kort inden klokken 10 tirsdag ankom til Kildevældsskolen på Østerbro i København.

Her skulle hun sætte sit kryds ved kommunalvalget, og en stærk slutspurt har gjort, at statsministeren fortrøstningsfuldt kunne trisse ind i valgboksen.

- En valgdag er altid en dejlig dag. Det er demokratiets dag. Og i dag er det lokale demokratis dag.

- Jeg har stemt på socialdemokrater både til kommunalvalget og til regionsvalget. Det har jeg gjort, fordi jeg synes, at Socialdemokraterne rundt omkring i landet gør det fantastisk godt, sagde Helle Thorning-Schmidt (S) efter at have sat sine krydser.

Det lignede ellers alvorlige valgsmæk til Socialdemokraterne under lærerkonflikten og de omstridte lettelser i selskabsskatten tidligere på året. Her tegnede målinger et billede af en decideret vælgerflugt fra partiet.

Men kort før valgdagen har flere målinger indikeret et tæt løb mellem Socialdemokraterne og rivalerne fra Venstre.

Det skyldes ikke mindst Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens bilagssag, der også har bidraget til, at Socialdemokraterne har overhalet Venstre på landspolitisk plan.

I København spår meningsmålingerne, at den socialdemokratiske overborgmester, Frank Jensen, beholder sin post.

Men det kan ikke overskygge, at Socialdemokraterne står til at få blot 24 procent af de københavnske stemmer. Det er en tilbagegang på knap seks procentpoint i forhold til valget i 2009, og det vil i givet fald være et historisk dårligt socialdemokratisk valgresultat.

Socialdemokraterne har haft overborgmesterposten i hovedstaden i 110 år og har i mange år siddet tungt på magten i Borgerrepræsentationen.

På landsplan sidder partiet inden tirsdagens valg på 49 borgmesterposter og fire af de fem formandsposter i regionerne.

Helle Thorning-Schmidt indledte valgdagen med at dele croissanter ud på Brøndby Strand Station sammen med Brøndby-borgmester Ib Terp (S) og den socialdemokratiske spidskandidat til Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen.

/ritzau/

Dagens Gossip