Fortrolige patientoplysninger kan havne hos de forkerte

I bekendtgørelsen åbnes der op for, at oplysningerne i forskellige databaser ikke blot som hidtil må bruges til forskning og behandling af patienterne, men også »som led i beslutningsgrundlaget for den politiske og administrative ledelse«.

Kritikerne hæfter sig ved, at det tilsyneladende er journaloplysninger på cpr-nummerniveau, som skal i hænderne på embedsmænd og politikere.

»Når en patient går til lægen for at tale om sine problemer med alkohol eller tobak, er der tavshedspligt. Men bekendtgørelsen åbner for, at oplysningerne kan havne alle mulige forskellige steder – bl.a. hos politikere og embedsmænd,« siger Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Sundhedsjurist Kent Kristensen fra Syddansk Universitet mener, at bekendtgørelsen et udtryk for et skred i adgangen til fortrolige oplysninger.

»Indtil nu har patienten kunnet snakke med sin læge uden at frygte, at oplysningerne ville blive brugt af andre. Vi anbefaler, at bekendtgørelsen, som er rodet og uklar, bliver trukket tilbage,« siger Mads Koch Hansen.

Hos Danske Patienter er man også bekymret for datasikkerheden, selv om man overordnet støtter planerne om bedre udnyttelse af sundhedsdata til eksempelvis forskning.

»Denne bekendtgørelse har nogle alvorlige datasikkerhedsmæssige knaster, der skal fjernes. For det første skal det fastslås, at data, som sendes til politikere og embedsmænd, anonymiseres, og for det andet bør rent personlige oplysninger slet ikke videregives,« siger Annette Wandel, chef for kvalitet og politik i Danske Patienter.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip