Fortrolige royale billeder lå frit på nettet til brug for terrorister og nysgerrige

Over hundrede ingeniør- og arkitekttegninger af dronning Margrethes residens, Christian IX's Palæ, samt fortrolige billeder fra de private royale gemakker har ligget frit tilgængeligt på internettet for alle.

Det skriver Ekstra Bladet fredag.

Sikkerhedsbristen skyldes ifølge avisen, at en underleverandør til Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme havde brudt deres diskretions- og tavshedspligt og lagt dokumenterne ud på en filserver - uden at beskytte indholdet med et password, så alle og enhver havde adgang til informationerne via nettet.

De i alt 138 tegninger og 24 billeder giver blandt andet detaljerede oplysninger om el-systemet, kabler til kameraer, tagkonstruktioner og viser rum, som offentligheden ikke normalt har adgang til.

Og det er et stort problem, når den type dokumenter ikke er beskyttet. Det vurderer sikkerhedsrådgiver Stiig Wæver, der tidligere har været ansat i Politiets Efterretningstjeneste (PET) med fokus på at afdække terrornetværk:

- Det er dybt problematisk, når informationer om et sted som Amalienborg ikke er sikret ordentligt. For hr. og fru Danmark giver tegningerne måske ikke den store mening, men de kan udgøre en potentiel risiko, hvis de kommer i hænderne på en person med onde hensigter og med den nødvendige ekspertise, fordi det blandt andet kan afsløre bløde punkter i sikkerheden, siger Stiig Wæver.

Hos Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme (SLKE), der er ansvarlig for at vedligeholde statens slotte, beklager man, at dokumenterne fra Amalienborg har ligget frit fremme:

- Det er beklageligt, at en af vores leverandører ikke har levet op til de krav og retningslinjer, der er vedr. behandling af fortrolige oplysninger. SLKE har rettet henvendelse til leverandøren, der oplyser, at forholdet nu er bragt i orden, skriver fag- og projektchef Annette Straagaard i en mail til Ekstra Bladet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip