Forurenende modebranche vil være grøn

»Idéen er jo at få tøjet til at have et længere liv, så vi ikke bruger det ganske kort og smider det ud med det samme. Modeindustrien er sådan set verdens tredje mest forurenende industri. Vi tænker måske ikke så meget over det, men for eksempel et par jeans kan bruge op mod 10.000 liter vand for at blive produceret. Så hvis man kan sørge for, at tøjet bliver brugt længere og får et nyt liv, så er det jo rigtig godt for miljøet og de ressourcer, vi har,« siger miljøministeren, der netop er vendt tilbage fra barselsorlov.

Modeugen i København kører i denne uge med modeshows, fester om natten og butiksåbninger og massevis af arrangementer om dagen, alt sammen for at promovere forårs- og sommerkollektioner for 2014. Hver dansker konsumerer ifølge miljøministeriet 16 kilo tøj om året. Til produktionen af den mængde bliver der brugt 58.000 liter vand og 48 kilo kemikalier.

Copenhagen Fashion Week forsøger sig med en mere bæredygtig profil og har derfor igangsat en række initiativer, der skal gøre modeugen mere grøn.

Ida Auken fortæller om nogle af den danske modeindustris idéer til at være med miljøbevidst:

»Hvis den danske modeindustri - samtidig med at de selvfølgelig hele tiden skal skabe noget nyt - også måske kan få folk til at genbruge deres ting og finde nye forretningsmodeller, hvor man kan tjene penge på at lease tøj, lave pantordninger eller tage det tilbage på andre måder, så er det jo en ganske intelligent måde at tjene penge og være med til at løse et miljøproblem på samme tid,« siger miljøministeren.

80 procent af det tøj, som danskerne smider ud, har ifølge tal fra Deloitte 75 procent af tøjets levetid tilbage. Ida Auken havde selv taget to kjoler og en top med, som hun »knap nåede at hænge op, før de blev taget«.

»Jeg fandt en fin blå skjorte, som jeg vil prøve at putte min mand i, og hvis han ikke vil have den, så må jeg jo sove i den om natten selv,« siger Ida Auken.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip