Forvirrede unge koster 10 milliarder kroner

Kun fire procent af en årgang går den direkte vej fra niende klasse og til arbejdsmarkedet via en uddannelse på normeret tid.

Resten bruger lang tid på at komme igennem uddannelsessystemet, hvis de da overhovedet ender med at få et eksamensbevis.

I gennemsnit bruger de unge fem år ekstra på at få en kompetencegivende uddannelse. Det viser en opgørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) og Dansk Industri (DI) ifølge Politiken.

- Det værste er, at en masse unge bruger tid, og vi bruger ressourcer, på uddannelser, der slet ikke fører til noget, siger direktør Lars Andersen.

Dansk Industri foreslår at forbedre vejledningen af de unge i overgangen fra folkeskole til ungdomsuddannelse og videre frem. Blandt andet skal det gøres lettere at få overført meritter fra eksempelvis 1. g i gymnasiet til en håndværkeruddannelse.

Forsknings- og udviklingschef Andreas Rasch-Christensen fra Via University College siger, at de mange spildte år er en konsekvens af, at ressourcerne bliver brugt forkert.

Skolesystemet er simpelt hen ikke kvalificeret nok til at vejlede årgangene fra grundskolen til ungdomsuddannelserne, erhvervsuddannelser og gymnasier. Og heller ikke fra ungdomsuddannelser til videregående uddannelser, mener han.

- Der skal både vejledes mere og indføres praktikforløb, hvor folkeskoleelever kan stifte bekendtskab med, hvordan det er at være gymnasieelev eller gå på en erhvervsuddannelse. Og gymnasieelever skal stifte bekendtskab med universitetet eller professionsbachelor-uddannelserne. Det er forsøg i gang rundt omkring. Men der skal arbejdes mere intensivt, siger han til Newspaq.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) er indstillet på at undersøge, om der på en endnu bedre måde kan gives merit for tidligere uddannelse og erfaringer, skriver hun i en mail til Politiken.

- Desuden er regeringen netop i færd med at se på vejledningsindsatsen i overgange fra grundskole og ungdomsuddannelser, hvorefter vi vil fremlægge et forslag til ændringer på vejledningsområdet, for der er ingen tvivl om, at vejledningen spiller en stor rolle for, at eleverne vælger rigtigt første gang, tilføjer hun.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip