Fra januar kan nye partier samle digitale underskrifter

Skrevet af admin

23/12/2015

Mest læste i dag

Snart får nye partier mulighed for at indsamle underskrifter med få klik fra musen.

For Social- og Indenrigsministeriet gør det nu muligt at indsamle vælgererklæringer digitalt ved brug af Nem ID fra 12. januar 2016.

Nationalpartiet fik oplysningen tirsdag, og det har fået formanden for Nationalpartiet til at føle sig sikker på, at partiet snart bliver opstillingsparat til Folketinget.

- Vi ved med 100 procent sikkerhed, at det nu kun er et spørgsmål om tid, før vi får de her underskrifter i hus, siger Kashif Ahmad til Ritzau.

Hidtil har partierne skulle indsamle de omkring 20.000 underskrifter, det kræves for at kunne opstilles til Folketinget, på omstændig vis.

For at vælgererklæringer kunne erklæres gyldige, skulle de angives tydeligt med vælgerens navn, personnummer og bopæl samt være underskrevet og dateret af vælgeren personligt.

Samtidig skulle de forsynes med en erklæring fra kommunens folkeregister.

Og derefter fulgte endnu et skridt, hvor Folkeregistret skulle sende den godkendte vælgererklæring tilbage til vælgeren, der selv skulle aflevere erklæringen til partiet, før den var endeligt gyldig.

Den besværlige proces har ifølge Kashif Ahmad betydet, at de omkring 32.000 underskrifter, som rent faktisk nåede kommunekontorerne inden folketingsvalget i juni, ikke også indløste de cirka 20.000 godkendte underskrifter, der ville gøre dem opstillingsparate.

- Vi kan se, at det er bureaukratiet, der har været den største hurdle i den her proces.

- Og det er ikke kun os. Det var også Alternativet, der mødte den her bureaukratiske mur. De skulle op og have 40.000 vælgererklæringer for at kunne få 20.000 (godkendte underskrifter, red.), siger Kashif Ahmad.

Blandt Nationalpartiets kandidater til sidste folketingsvalg var digteren Yahya Hassan.

Han overraskede i april i år ved at stille op for partiet, der blev stiftet i november 2014.

/ritzau/