Fraktioner strides i Enhedslisten

Lørdag holder kritikere af partilinjen en konference i Taastrup ved titlen »Hvor skal Enhedslisten hen?«, og målet er at danne et netværk, der kan føre listen til venstre.

»Det er et slag om Enhedslistens sjæl. Det handler om nogle centrale elementer i Enhedslisten: Det udstrakte demokrati, som er ved at sande til, og forholdet til regeringen og Socialdemokratiet,« siger Niels Frølich fra Enhedslistens Østerbro til Information.

»Det er afgørende punkter, hvor Enhedslisten er nødt til at mande sig op. Hver gang man siger nej til regeringen for til sidst at sige ja, svækker det troværdigheden. Enhedslisten bør lade regeringen sejle sin egen sø og klare skærene med finansloven selv,« siger han.

Partiets anden fløj, der støtter ledelsens og folketingsgruppens linje, organiserer sig også, blandt andet i forummet »Progressiv Politik«, der arrangerer debatmøder, hvor de mest kritiske røster fra venstrefløjen ikke er velkomne.

Finansordfører Stine Brix (Ø) talte ifølge Information på et af forummets debatmøder i sidste uge, men hun afviser over for avisen, at der er tale om en kamp om Enhedslistens sjæl.

»Jeg synes, at vi hele tiden diskuterer, hvilken vej Enhedslisten skal. Det gør vi også på vores årsmøder. Og den debat er vigtig. Den handler om, hvordan vi kommer videre og får skabt et samfund, som er mere solidarisk og grønt – og det er vi ikke altid fuldstændig enige om. Derfor er det nødvendigt og legitimt at diskutere det,« siger Stine Brix.

Kun et enkelt af folketingsgruppens medlemmer, formand Per Clausen (Ø), deltager i weekendens venstrefløjskonference i Taastrup. Han forstår godt, at de resterende 11 folketingspolitikere har takket nej til invitationen .

»Man har ikke lagt op til, at der skulle være en bred dialog på tværs af uenighederne i partiet. Men så kan man ikke blive overrasket over, at folk, som har en anden opfattelse, synes, nå, ja, det er måske ikke det, jeg skal bruge min weekend på« siger Per Clausen.

Dagens Gossip