Frank Jensen: Færre arbejdsløse i udsatte boligområder

Skrevet af admin

01/11/2013

Dagens topnyheder

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), vil sætte grænserne ned for, hvornår kommunen kan stoppe med at anvise borgere til almene boliger i et boligområde på grund af for høj arbejdsløshed.

Som reglerne er i dag, må kommunen blive ved med at anvise til et alment boligområde indtil, der er 40 procent uden for arbejdsmarkedet i boligområdet. Den grænse ønsker overborgmesteren sat ned til 33 procent.

- Jeg vil ikke have en by, hvor de sociale problemer tårner sig op i bestemte kvarterer, som skal løfte hele den sociale udfordring, der er i en stor by som København.

- Hvis man ser på børn, der vokser op i kvarterer med store sociale udfordringer, påvirker det deres opvækst og vilkår. Det påvirker også det syn, de har på, hvad et normalt liv er, hvor man går på arbejde og er selvforsørgende, siger Frank Jensen til Ritzau.

For at kunne sætte arbejdsløshedsgrænsen i boligområderne ned kræver det dog først, at man laver en ny aftale med boligselskaberne og at der bliver bygget flere almene boliger.

- For at kunne lave reglerne om, kræver det en ny aftale med boligselskaberne, og det anbefaler jeg, at vi arbejder hårdt på, når vi skal forny aftalen i 2014.

- Det er også en forudsætning, at vi bygger mange flere almene boliger, så vi kan sprede anvisningerne ud, siger overborgmesteren.

I 2011 blev 616 arbejdsløse anvist til boligområder, hvor der var mellem 30 og 40 procent arbejdsløse.

I Københavns Kommunes budgetter for 2012, 2013 og 2014 er der sat penge af til opførelsen af 2800 almene boliger. Borgmesterens ambition er at få afsat midler til yderligere 2200 almene boliger i budgetterne for 2015 og 2016.

En regelændring skal give bedre forståelse for hinandens forudsætninger intern blandt borgerne.

- Hvis man er arbejdsløs, er det godt at bo i et kvarter, hvor der er et netværk med folk, der er i arbejde, som måske kan hjælpe en med at komme ud af det. De kender måske nogen, der kender nogen med et ledigt job, siger Frank Jensen.

Samtidig ønsker Frank Jensen at få en lovændring, så kommunen kan boliganvise over kommunegrænserne.

- Det handler ikke om at skubbe problemerne fra sig, men om samarbejde over kommunegrænserne. Man bør se samlet på hovedstadsregionen, så kommunerne nord for København er med til at løfte deres del af de sociale opgaver.

- Det kræver at lovgivningen bliver lavet om, eller at vi får lavet partnerskaber med omegnskommunerne, siger Frank Jensen.

/ritzau/