Frankrig advarer mod svækkelse af Syriens oprørere

Ifølge Reuters har regeringshæren og Hizbollah trukket store styrker til omegnen af Aleppo som optakt til et storstilet angreb, der skal bringe byen tilbage på regeringens hænder.

Derfor advarer Laurant Fabius nu mod at lade magtbalancen på slagmarken tippe til regeringens fordel. Oprørerne mistede i sidste uge den strategisk vigtige by Qusair, og hvis Aleppo også falder, vil det være et ekstremt stort tab for oprørerne.

»Vi må stoppe denne fremmarch,« siger den franske udenrigsminister til fransk TV.

»Hvis balancen tipper eller ikke genoprettes, så vil der ikke blive nogen konference i Geneve. Oppositionen vil ikke møde op,« lyder det fra Fabius.

Han har ved flere lejligheder talt for at forsyne oprørerne med våben og gentog onsdag sit synspunkt:

»Vi skal ikke bevæbne dem bare for at give dem våben, men for at genoprette balancen,« siger han.

Fredskonferencen i Geneve er et fælles forsøg fra USA og Rusland på at bringe krigens parter til forhandlingsbordet, på trods af de uenigheder, der hersker mellem landene om synet på præsident Assad og hans fremtid.

Fabius gentog fredag også forsikringer om, at Frankrig i givet fald ikke vil begynde på våbenleverancer før efter 1. august, sådan som en nylig EU-beslutning om ophævelse af et våbenboykot mundede ud i.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, og hans britiske kollega, William Hauge, mødes ifølge nyhedsbureauet Middle East Online onsdag for at diskutere fredskonferencen og situationen i Syrien.

Den amerikanske regering følger situationen i Syrien tæt, og præsident Obama har bedt sit nationale sikkerhedsråd om at »tage alle muligheder«, der kan stoppe kampene, i betragtning. Kerry har aflyst en planlagt rejse til Mellemøsten for at deltage i det nationale sikkerhedsråd.

Det har ifølge det mellemøstlige nyhedsbureau sat spekulationer i gang om, at USA er inde i overvejelser om at droppe sin hidtidige modstand mod at sende våben til oprørerne.

Dagens Gossip