Frankrig anmoder EU om hjælp til militære operationer

Frankrig har som det første EU-land nogensinde brugt EU-traktatens bestemmelser om at bede om hjælp fra de andre EU-lande, hvis et medlemsland bliver angrebet.

Frankrigs anmodning kommer efter weekendens blodige terrorangreb i Paris, der kostede mindst 129 mennesker livet.

På et EU-forsvarsministermøde i Bruxelles har den franske forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian, anmodet de andre EU-lande om hjælp til de franske militærmissioner mod Islamisk Stat i Syrien og Irak.

- Frankrig kan ikke handle alene på disse krigsskuepladser, siger han under et møde i Bruxelles med EU-forsvarsministre.

Grundlaget for den franske anmodning er EU-traktatens artikel 42, punkt 7, der giver mulighed for at bede om hjælp, hvis et land bliver angrebet.

- Hvis en medlemsstat udsættes for et væbnet angreb på sit område, skal de øvrige medlemsstater i overensstemmelse med artikel 51 i De Forenede Nationers pagt yde den pågældende medlemsstat al den hjælp og bistand, der ligger inden for deres formåen, står der i paragraffen, der nu anvendes for første gang.

Frankrigs præsident, François Hollande, sagde allerede mandag på en ekstraordinær kongres i parlamentet i Versailles, at Frankrig vil intensivere sin indsats i Syrien efter fredagens angreb i Paris.

- Frankrig vil øge antallet af bombninger i Syrien, hvor fredagens angreb i Paris blev planlagt, sagde han.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip