Frankrig anmoder EU om hjælp til militære operationer

Frankrig har som det første EU-land nogensinde brugt EU-traktatens bestemmelser om at bede om hjælp fra de andre EU-lande, hvis et medlemsland bliver angrebet.

Den franske anmodning kommer efter weekendens blodige terrorangreb i Paris, der kostede mindst 129 mennesker livet.

På et EU-forsvarsministermøde i Bruxelles har den franske forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian, tirsdag anmodet de andre EU-lande om hjælp til de franske militærmissioner mod Islamisk Stat i Syrien og Irak.

- Frankrig kan ikke handle alene på disse krigsskuepladser, siger den franske forsvarsminister.

Han har på mødet anmodet om bilateral hjælp og ikke om at indlede nogen fælles EU-mission.

Danmark og de øvrige EU-lande har enstemmigt sagt ja til den franske anmodning, oplyser EU's udenrigschef, Federica Mogherini, der leder mødet.

- Frankrig er blevet angrebet, så hele Europa er blevet angrebet, siger hun.

Grundlaget for den franske anmodning er artikel 42, stykke 7 i EU's Lissabon-traktat, der giver mulighed for at bede om hjælp, hvis et land bliver angrebet.

- Hvis en medlemsstat udsættes for et væbnet angreb på sit område, skal de øvrige medlemsstater i overensstemmelse med artikel 51 i De Forenede Nationers pagt yde den pågældende medlemsstat al den hjælp og bistand, der ligger inden for deres formåen, står der i paragraffen, der nu anvendes for første gang.

Denne bestemmelse i EU-traktaten er omfattet af det danske forsvarsforbehold, og Danmark ville derfor ikke kunne deltage i en eventuel militær EU-indsats mod Islamisk Stat.

- Men Danmark kan assistere Frankrig på andre måder i kampen mod Isil, bilateralt, men ikke gennem en EU-militærmission, siger en dansk embedsmand.

Isil er et andet navn for Islamisk Stat.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, der også deltager i EU's forsvarsministermøde, siger, at terrorangrebene i Paris er et angreb på de kerneværdier, som både EU og Nato bygger på.

- De forfærdelige terrorangreb i Paris minder os om, hvor vigtigt det er, at EU og Nato øger og styrker samarbejdet, siger Stoltenberg ved ankomsten til EU-mødet.

Frankrigs præsident, François Hollande, sagde allerede mandag på en ekstraordinær kongres i parlamentet i Versailles, at Frankrig vil intensivere sin indsats i Syrien efter angrebene i Paris.

- Frankrig vil øge antallet af bombninger i Syrien, hvor fredagens angreb i Paris blev planlagt, sagde han.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) deltager ikke i tirsdagens EU-forsvarsministermøde i Bruxelles.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip