Frankrig anmoder EU om hjælp til militære operationer

Frankrig har som det første EU-land nogensinde brugt EU-traktatens bestemmelser om at bede om hjælp fra de andre EU-lande, hvis et medlemsland bliver angrebet.

Den franske anmodning kommer efter weekendens blodige terrorangreb i Paris, der kostede mindst 129 mennesker livet.

På et EU-forsvarsministermøde i Bruxelles har den franske forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian, tirsdag anmodet de andre EU-lande om hjælp til de franske militærmissioner mod Islamisk Stat i Syrien og Irak.

- Frankrig kan ikke handle alene på disse krigsskuepladser, siger den franske forsvarsminister.

Han har på mødet anmodet om bilateral hjælp og ikke om at indlede nogen fælles EU-mission.

Danmark og de øvrige EU-lande har enstemmigt sagt ja til den franske anmodning, oplyser EU's udenrigschef, Federica Mogherini, der leder mødet.

- Frankrig er blevet angrebet, så hele Europa er blevet angrebet, siger hun.

Grundlaget for den franske anmodning er artikel 42, stykke 7 i EU's Lissabon-traktat, der giver mulighed for at bede om hjælp, hvis et land bliver angrebet.

- Hvis en medlemsstat udsættes for et væbnet angreb på sit område, skal de øvrige medlemsstater i overensstemmelse med artikel 51 i De Forenede Nationers pagt yde den pågældende medlemsstat al den hjælp og bistand, der ligger inden for deres formåen, står der i paragraffen, der nu anvendes for første gang.

Denne bestemmelse i EU-traktaten er omfattet af det danske forsvarsforbehold, og Danmark ville derfor ikke kunne deltage i en eventuel militær EU-indsats mod Islamisk Stat.

- Men Danmark kan assistere Frankrig på andre måder i kampen mod Isil, bilateralt, men ikke gennem en EU-militærmission, siger en dansk embedsmand.

Isil er et andet navn for Islamisk Stat.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, der også deltager i EU's forsvarsministermøde, siger, at terrorangrebene i Paris er et angreb på de kerneværdier, som både EU og Nato bygger på.

- De forfærdelige terrorangreb i Paris minder os om, hvor vigtigt det er, at EU og Nato øger og styrker samarbejdet, siger Stoltenberg ved ankomsten til EU-mødet.

Frankrigs præsident, François Hollande, sagde allerede mandag på en ekstraordinær kongres i parlamentet i Versailles, at Frankrig vil intensivere sin indsats i Syrien efter angrebene i Paris.

- Frankrig vil øge antallet af bombninger i Syrien, hvor fredagens angreb i Paris blev planlagt, sagde han.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) deltager ikke i tirsdagens EU-forsvarsministermøde i Bruxelles.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip