Frankrig begynder fredsmøde uden invitation til stridende parter

Frankrig er fredag vært for et møde i Paris, som har til formål at få pustet nyt liv den israelsk-palæstinensiske fredsproces med deltagere fra over en snes lande og fra Den Arabiske Liga, EU og FN.

Parterne i konflikten er ikke inviteret, og der er på forhånd lave forventninger til, at initiativet vil bære frugt. Frankrig håber at vinde tilslutning til en international fredskonference senere på sommeren som et skridt frem mod en endelig fredsaftale.

- Hvis vi skulle bringe en israeler og en palæstinenser til forhandlingsbordet lige nu, er det sandsynligt, at mødet ville blive afbrudt efter få minutter, siger franske diplomater til AFP.

USA forholder sig afventende til initiativet, mens Israel i kraftige vendinger har modsat sig de franske bestræbelser på mægling.

Målet er, at forhandlingerne genoptages, så man kan etablere en palæstinensisk stat.

Fredsprocessen gik i hårdknude i april 2014. Vi har besluttet os for at række en hånd ud til parterne. Vi håber, at de tager imod den, siger den franske udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, som advarer om, at ideen om en tostatsløsning er i "alvorlig fare".

Det islamistiske Hamas, som kontrollerer Gaza, har sammen med tre andre palæstinensiske grupper også fordømt Paris-mødet, mens den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, og hans moderate parti Fatah har budt initiativet velkomment.

Benjamin Netanyahu, den israelske premierminister, har foreslået, at man tager fat på direkte fredsforhandlinger i stedet for en international fredsproces efter fransk initiativ.

Den franske regeringschef, Manuel Valls, besøgte i sidste måned Israel og Vestbredden for at fremme Frankrigs initiativ til at skubbe fart i den forliste fredsproces.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip