Frankrig: Direkte dialog løser ikke Mellemøstens konflikt

Frankrig forsøger fredag at gribe stafetten efter USA med et bud på, hvordan den forliste fredsproces mellem israelere og palæstinensere kan bringes videre.

Den franske præsident peger på, at den aktuelle uro i Mellemøsten har medført, at tidligere initiativer til fred mellem parterne er mindre relevante.

Der er ifølge François Hollande brug for, at "store lande" samarbejder om at få israelerne og palæstinenserne til forhandlingsbordet.

- Hele regionen må tages med, når man drøfter betingelser for fred mellem israelerne og palæstinenserne, siger Hollande, da han åbner konferencen i den franske hovedstad.

Før mødet sagde den franske udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, at direkte forhandlinger mellem parterne "ikke fungerer".

- I øjeblikket er alt blokeret. Vi vil ikke handle på vegne af israelerne eller palæstinenserne. Vi vil hjælpe dem, siger ministeren til radiokanalen France Info.

Frankrigs mål med processen er en tostatsløsning.

Hverken israelerne eller palæstinenserne er inviteret til fredagens dialogmøde, hvor 25 lande er repræsenteret sammen med FN, EU og Den Arabiske Liga.

Frankrig håber, at forløbet kan munde ud i en fredskonference til efteråret.

Efter årtiers frugtesløse forhandlinger - og med det aktuelt højspændte klima mellem parterne - er troen på succes beskeden blandt flere af de deltagende diplomater, skriver nyhedsbureauet AFP.

Især i USA, som tidligere har fungeret som mægler, bliver det franske initiativ mødt med skepsis. Amerikanerne kommer blot for at lytte.

- Vi tager ingen specifikke forslag med til mødet i morgen, sagde en diplomat i det amerikanske udenrigsministerium torsdag.

Diplomaten antyder, at USA muligvis ikke ønsker en konkret rolle i processen.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip