Frankrig forbyder supermarkeder at smide fødevarer ud

Skrevet af admin

22/05/2015

Mest læste i dag

Med opbakning fra samtlige medlemmer vedtog det franske parlament torsdag en ny lov, der forbyder store supermarkeder at destruere usolgte - men stadig spiselige - fødevarer.

- Det er skandaløst at se blegemiddel blive hældt over spiselige fødevarer i supermarkedernes skraldespande, siger Socialistpartiets Guillaume Garot, der står bag det opsigtvækkende forslag.

Den nye lov stiller krav til supermarkederne om at lave tiltag, der skal forhindre madspild, og de bliver nu tvunget til at donere alle usolgte madvarer til velgørenhed, dyreføde eller til landbruget, der kan smide det på komposten.

Alle større supermarkeder skal indgå en kontrakt med en velgørende organisation for at sætte uddelingen af de halvgamle fødevarer i system, så madspildet i Frankrig mindskes.

Læs også: Vil bekæmpe anoreksi: Frankrig forbyder ultra tynde modeller

Franskmændene smider hvert år mellem 20 og 30 kilo mad ud per person. Mængden har en anslået værdi af op til 20 milliarder euro svarende til 150 milliarder kroner.

Den franske regering håber, at tiltaget vil være med til at halvere madspildet inden 2025.

I Danmark kasseres der hvert år 500.000 ton spiselige fødevarer til en værdi af mindst 8,4 milliarder kroner.

Miljøministeriet lancerede for nylig et partnerskab med landbruget, industrien, detailhandlen, storkøkkener og forbrugerorganisationer, der skal bekæmpe madspild.

Blandt andet har butikkerne fået lov til at sælge overskudsmad til velgørende formål med en lav momsbetaling.

/ritzau/AFP