Frankrig giver Assad fuldt ansvar for Aleppo-tragedie

USA og Rusland er enedes om at samarbejde med krigens parter om at udvide en eksisterende våbenhvile i Syrien til også at omfatte byen Aleppo.

De første meldinger tyder på, at kamphandlingerne er aftagende.

- Siden dette trådte i kraft i dag klokken 00.01 i Damaskus, så har vi overordnet set en nedgang i volden i disse områder, siger en talsmand for det amerikanske forsvarsministerium.

Aftalen blev indgået tirsdag aften, men blev først gjort offentligt kendt onsdag aften.

- Vi forventer af alle parter, der indgår i våbenophøret, at de fuldt ud overholder våbenhvilen, siger USA's udenrigsminister, John Kerry.

Siden 22. april er over 280 civile blevet dræbt under kampene ved Aleppo.

Ved starten af et møde i den tyske hovedstad, Berlin, med den syriske opposition gav den franske udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, præsident Bashar al-Assads regering det fulde ansvar for optrapningen af krigen i Aleppo.

- Det, som sker i Aleppo, er en tragedie, som kræver en stærkere reaktion, konstaterede Ayrault.

- Det er et forfærdeligt drama, som udspiller sig der med mange ofre, og regimet i Damaskus bærer det fulde ansvar, og det strækker sig til at ødelægge hospitaler, dræbe kvinder og børn, civile og læger, sagde han.

- Alt må gøres for at komme tilbage på våbenhvilens spor, lød hans appel.

Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, var vært for mødet i Berlin. Her deltog den syriske oppositionsleder Riad Hijab og FN's særlige udsending til Syrien.

Senere onsdag er der indkaldt til et møde i FN's Sikkerhedsråd for at drøfte, hvordan man kan fastholde den våbenhvile, som officielt har været gældende siden marts i det meste af Syrien.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip