Frankrig: IS har sat mange falske pas i omløb

Skrevet af admin

29/12/2015

Dagens topnyheder

Frankrig kræver, at EU skærper kontrollen af syriske flygtninges pas. De franske myndigheder siger, at ekstremisterne i Islamisk Stat har fået fat på et stort antal tomme pasdokumenter, når bevægelsen har plyndret myndighedernes bygninger i Syrien.

Det er ifølge de franske oplysninger meget vanskeligt at opdage de forfalskede pas, som Islamisk Stat har fremstillet.

To af de personer, som deltog i angrebet i Paris november, hvor 130 blev dræbt og omkring 200 blev såret, havde syriske pas, som menes at være forfalskede dokumenter.

De havde anvendt dem, da de kom til Grækenland i oktober.

- Islamisk Stat og andre ekstremistgrupper, som udgør en en trussel mod sikkerheden i europæiske lande, har også taget pas fra dræbte mennesker - for eksempel fra syriske soldater og civile bombeofre, siger Frankrigs indenrigsminister, Bernard Cazeneuve.

Derefter er passene solgt til personer, som har en passende lighed med ofrene.

Cazeneuve har gjort opmærksom på de mange forfalskede pas i et brev til EU-Kommissionen.

- Undersøgelsen af pas ved grænserne er en ekstremt betydningsfuld og stærkt foruroligende sag, siger Cazeneuve.

Den franske minister opfordrer indtrængende EU-landene - ikke mindst Italien og Grækenland - til at sammenholde pas med de databaser, som Interpol har over stjålne og tabte pas.

- Sikkerhedskontrollen ved flygtningemodtagecentrene er i det store og hele utilstrækkelig, siger Cazeneuve, som også retter fingeren mod Tyrkiet, hvor en del af de stjålne, blanke pas fra Syrien er blevet udfyldt og solgt ifølge europæiske efterretningstjenester.

/ritzau/AFP