Frankrig indleder charmeoffensiv i Iran

Frankrig ser store muligheder i Iran, efter det internationale samfund har indgået en aftale med præstestyret om landets atomprogram.

Mandag er en stor fransk handelsdelegation blevet modtaget i den iranske hovedstad for at forhandle kontrakter med det olierige land.

Frankrig er det første vestlige land, der er på banen, efter de økonomiske sanktioner mod Iran er blevet delvist lempet.

- Et nyt kapitel er begyndt i forholdet mellem Iran og Europa, siger præsident Hassan Rouhanis nærmeste rådgiver, Mohammad Nahavandian.

- I skal bringe budskabet tilbage, at potentialet for samarbejde med Iran er ægte og ikke skal overses. De, der har det lange perspektiv, står til at vinde dette kapløb, mener han.

Den franske delegation består af over 100 topchefer fra arbejdsgiverorganisationen Medef og selskaber som blandt andet Safran, Airbus, Total, GDF-Suez, Renault, Alcatel, Alstom, Amundi og l'Oreal.

En kilde på den franske ambassade i Iran siger, at forhandlingerne mellem de iranske embedsmænd og franske virksomhedsledere foreløbig er på et forberedende stadie.

- Intet skal underskrives ved denne lejlighed, siger kilden.

Frankrig er ikke alene om at øjne muligheder, efter stormagterne og Iran har indgået en aftale om, at det iranske atomprogram drosles ned til gengæld for, at flere af de økonomiske sanktioner mod landet ophæves.

Mandag indleder Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt, et tredages besøg i Iran.

Her skal han undervejs mødes med præsident Rouhani.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip