Frankrig: Ingen Iran-aftale uden inspektioner

Frankrig er klar til at blokere for en aftale mellem Iran og seks stormagter om det omstridte, iranske atomprogram, medmindre styret i Teheran giver uhindret adgang for internationale atominspektører.

Adgangen skal også gælde militære anlæg, siger Frankrig. Det udelukkede Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, i sidste uge.

- Frankrig vil ikke acceptere en aftale, hvis det ikke klart fremgår, at inspektioner kan foretages på alle iranske anlæg, også de militære, siger den franske udenrigsminister, Laurent Fabius.

Forhandlingerne med Iran fortsatte onsdag i den østrigske hovedstad, Wien, hvor parterne vil forsøge at nå til enighed i de udeståender, der fortsat er i aftalen.

Det er planen, at den færdige aftale skal ligge klar den 30. juni. Både Frankrig og Iran har antydet, at datoen kan blive skubbet en smule, men det afviser USA.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, mødes med sin iranske kollega, Javad Zarif, i Genève lørdag for at drøfte aftalen.

Iran nåede den 2. april til enighed om en midlertidig aftale med USA, Frankrig, Storbritannien, Tyskland, Rusland og Kina, men der er stadig en række detaljer, der skal forhandles på plads.

Blandt andet skal det aftales, hvor hurtigt de vestlige sanktioner mod Iran skal lempes til gengæld for, at Iran begrænser sin kapacitet til at berige uran.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip