Frankrig kan bryste sig af høj levealder trods røg og vin

En rapport fra OECD afslører, at den gennemsnitlige levealder i Frankrig er blandt de højeste i den vestlige verden.

Rapporten, der er blevet offentliggjort 4. november, viser også, at franskmændene både ryger og drikker væsentlig mere end folk i de fleste andre lande.

Men er cigaretter og rødvin så den hemmelige opskrift på et langt liv?

Nej, lyder det fra Francesca Colombo, der er medforfatter til 2015-udgaven af den årlige sundhedsrapport fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, OECD.

Forklaringen på, at franskmænd i snit når den modne alder af 82,3 år - og dermed lever næsten to år længere end den gennemsnitlige OECD-borger - skyldes derimod især, at de fleste indbyggere er omfattet af et velfungerende sundhedssystem samt det generelle indkomstniveau i landet.

Men adgang til gode hospitaler og gode lønninger er ingen garanti for, at levealderen også fremover vil ligge så højt, som tilfældet er nu, advarer Francesca Colombo.

Overforbruget af cigaretter og alkohol kan medføre store problemer i fremtiden.

- Frankrig har mulighed for masser af forbedringer. Livsstilen, især blandt unge mennesker, er bekymrende og vil sandsynligvis vise sig i form af alvorlige kroniske sygdomme, siger Francesca Colombo til tv-kanalen France 24.

Andelen af daglige rygere i Frankrig er med 24 procent af den voksne befolkning dobbelt så høj som i Sverige.

Der bliver også oftere end i de fleste andre OECD-lande skænket et glas vin eller andre alkoholiske drikke op.

Selvom alkoholforbruget i Frankrig er faldet støt de seneste 30 år, så bliver det gennemsnitlige årlige indtag af 11,1 liter ren alkohol kun overgået af seks andre lande i OECD-sammenhæng.

Derimod tæller det franske køkken og madvanerne på plussiden i forhold til levealder.

Andelen af fede og overvægtige er relativ lav ifølge OECD-undersøgelsen. En ud af syv voksne lider af fedme. Det kan sammenlignes med en fjerdedel af de voksne i Storbritannien og hver tredje i USA.

Som tilfældet er i de fleste lande, lever kvinderne i Frankrig længere end mændene. Kvinder kan i snit se frem til at blive 85,6 år, mens mænd i snit falder fra efter 79 år.

Kun i Japan og Spanien kan en nyfødt pige forvente et længere liv end nyfødte piger i Frankrig.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip